torsdag 22 april 2010

Ingen ser dig


INGEN SER DIG; Anna Knutsson

Ingen ser dig är en spännande berättelse för barn i kanske 10-13 års åldern, beroende på vad för böcker man gillar att läsa och hur läsvan man är.

Huvudpersonen heter Mira, och tillsammans med Isabelle, Fredrik, Sammi och fritidsledaren Kenneth Klack, ska hon åka ut på ett vildmarksläger. Detta är inget Mira ser fram emot utan mer som ett nödvändigt ont. Det är sommarlov och alla kompisar har åkt iväg på lite mer lockande semesterresor.

Barnen känner inte varandra sedan tidigare och det blir lite spänt dem emellan redan från början. Den enda som är riktigt entusiastisk inför resan är Kenneth, ledaren. Problemet är att redan första natten försvinner han spårlöst. När de har väntat ett tag i lägret bestämmer de sig för att ta saken i egna händer och leta sig fram till något hus där det finns telefon, för att ringa efter hjälp. Till saken hör också att Mira kvällen innan råkade få se ett privat SMS på Kenneths mobil. Någon skrev ”gör det inte, du kommer att ångra dig”. Mira bestämmer sig för att hålla tyst om att hon läst SMS:et. Mycket för att hon känner sig lite dum som läste och raderade något som inte var för henne att läsa.

Ytterligare ett problem är att barnen vet att det springer omkring två förrymda Interner från Kumlaanstalten i trakten där de befinner sig. Detta gör att de känner sig lite nervösa över att behöva ge sig ut på egen hand i skogen. Ingen av dem har någon egentlig vildmarksvana, de bor i stan alla fyra.

Det här är en riktigt spännande bok, och det bästa med den tycker jag, är hur relationerna mellan barnen beskrivs. Hur jobbigt det kan vara att ha en hemlighet och hur ensam och ledsen man känner sig när man får de andra emot sig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar