torsdag 22 april 2010

Häxskolan


HÄXSKOLAN; Emily Gould

Sophie är 14 år och kan inte alls förstå varför hon och hennes familj ska behöva flytta från Los Angeles, där hon stormtrivs, till Mythic i Massachusetts. Mythic är mammans och pappans hemstad, och känd för att dra till sig alla möjliga, och omöjliga skräckfanatiker. Sophies pappa är en känd skräckfilmsregissör och hans förhoppning är att staden kommer att leva upp en aning av att han och hans familj bosätter sig där.

Sophie är i början av boken sur och tvär. Inte alls mottaglig för föräldrarnas annars smittsamma entusiasm. Men, ganska snart, efter att ha förfasats över den typiska småstaden, får hon nya vänner och börjar sakta anpassa sig till allt det nya. Sophie väljer till en början att strunta i att det händer märkliga saker både med henne själv och med hennes nya vänner. Hon är, som revolterande dotter, helt säker på att någon verklig Magi inte existerar…

I Mythic föds det varannan generation fyra goda häxor som tillsammans ska kämpa mot det onda. Den här gången är det Sophie och hennes tre vänner som är de utvalda. Till sin hjälp har de en gammal bok som ska vägleda dem till att bli fulländade häxor.

Det finns en ond trollkarl med i bilden, som gör så att det hela blir lite mer komplicerat för de fyra häxorna än vad de först trott. Paul Pudnovski, som i början av boken framstår som en något töntig men snäll beundrare till Sophie, visar sig vara någon helt annan…

Det bästa med boken tycker jag är att Sophie själv utvecklas ifrån att ha varit en självupptagen, bortskämd och faktiskt ganska otrevlig tjej, till att bli mer ödmjuk och omtänksam. Det känns lite grand som Meg Cabots böcker blandat med Systrar i jeans. Lite ungdoms chick litt med magi? Jag vet inte ännu inte om det kommer någon fortsättning, men jag skulle inte bli särskilt förvånad om det gör det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar