måndag 26 april 2010

Blodläge


BLODLÄGE; Johan Theorin

Blodläge är ett bergslager, som enligt gamla sägner på Öland bildades då troll inifrån bergen och älvor från Alvaret möttes i ett stort och blodigt slag för länge sedan.

Blodläge heter också Johan Theorins nya bok, som liksom de två första utspelar sig på Öland. Vi får träffa Per som har ärvt en gammal stuga vid Stenbrottet i Stenvik. Han kommer till Öland med sin fjortonåriga son. Sonens tvillingsyster ligger på sjukhus för att genomgå en mängd prover. Pers pappa, som han har minimal kontakt med, har efter en stroke svårt att klara sig själv. Anledningen till den trasiga relationen dem emellan är att Per tagit avstånd från pappans livsstil som ägare till ett bolag som förr sysslade med att ge ut porrtidningar och porrfilm. Pappan var ett känt namn under 70-talet och gjorde sig då en förmögenhet. Pengar som sedan länge är borta.

På grund av olika omständigheter känner sig Per tvingad att ta med sig pappan till stugan på Öland. En rad egendomliga händelser som börjar med att pappans gamla filmstudio bränns ner och slutar med att pappan blir påkörd av en smitare och dör, gör att Per börjar gräva i det förflutna. Något som inte är populärt hos en del av pappans gamla affärsbekanta.

Samtidigt sitter Gerlof Davidsson, som vi mött i Theorins tidigare böcker, i sin stuga i Stenvik och läser sin döda hustru, Ellas, gamla dagböcker. Bland annat skriver hon om en ’byting’ som smyger omkring utanför trädgården, som hon ibland förbarmar sig över och ger lite att äta. I gengäld hittar hon på sin trappa en del smycken. Gåvor som hon känner sig mycket olustig inför. Gerlof har efter en tid på ett äldreboende i Borgholm beslutat sig för att återvända hem till sin stuga. Detta trots att personalen på äldreboendet försökt övertala honom att låta bli.

Två nya lyxvillor har byggts invid stenbrottet där Pers och Gerlofs stugor ligger. I en av dem bor Vendela, som har vuxit upp på en bondgård intill Alvaret. Återkomsten till Öland väcker gamla minnen till liv.

Jag tycker mycket om den här boken. Det moderna som blandas med gammal folktro, personerna som blir så levande och många små historier som vävs samman så självklart på slutet. Så; läs! Och läs också de två tidigare böckerna av Johan Theorin; SKUMTIMMEN och NATTFÅK. Alla tre kan läsas fristående, men jag skulle nog tipsa om att läsa dem i rätt följd, eftersom man då får följa Gerlof, som figurerar i alla tre böckerna, från början.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar