torsdag 1 april 2010

Frost


FROST; Maggie Stiefvater

Ibland ska man försöka låta bli att läsa en massa OM en bok innan man faktiskt kommer till skott och läser den själv. Men, när det gäller exempelvis FROST, gick det nästan inte att undgå att läsa i alla fall en del av det som skrivits i bloggar runt om i landet !

Precis som de flesta andra som skrivit om FROST instämmer jag i att de som tycker om Twilight också kommer att gilla FROST.

Det finns många likheter med Twilight. Framförallt en till synes omöjlig kärlekshistoria, men också det faktum att det utspelar sig i ett lite mindre samhälle. Alla kanske inte känner alla, men näst intill. Tjejen i fråga är lite speciell, lite udda.

Huvudpersonerna i FROST heter Grace och Sam. När Grace var liten blev hon överfallen av en flock vargar hemma i sin trädgård. De släpade bort henne från gungställningen och gick till anfall. Hon blev biten, men räddades i sista stund av en av vargarna, som senare visar sig vara Sam.

Sam är, liksom hela flocken som anföll Grace, varulv. Han blev själv biten som barn och har sedan des levt med flocken. Det är kylan som styr över när varulvarna skiftar form. Under sommarmånaderna lever de som människor och sedan när kylan sätter in skiftar de till vargform. Så här håller de på i ett antal år, som varierar från varg till varg, innan de tillslut stannar för gott i sin vargform.

Ingen vet varför Grace inte blev varulv själv, efter attacken, men det spekuleras lite i om det har att göra med att hon närapå dog av värmeslag ett kort tag efter angreppet. Att den extremt höga värmen alltså på något sätt skulle ha kompenserat den där varulvstermostaten i hennes kropp.

Ända sedan hon blev attackerad har Grace känt en stark koppling till vargarna, och älskar att studera dem under vinterhalvåret. Särskilt fäst är hon vid Sam, hennes räddare. Hon känner igen hans gula ögon, och saknar honom under sommarmånaderna. Vad hon inte vet är att Sam är lika intresserad av henne som hon av honom, och att han håller koll på Grace under somrarna när han är människa.

Efter en händelse på Graces skola då en pojke blir attackerad och dödad av vargarna blir stämningen i staden hätsk och man bestämmer sig för att jaga och en gång för alla döda flocken. Sam blir träffad, och av någon anledning skiftar han till människa då han blir träffad. Han tar sig till Graces hus och de får tillslut träffas då de är människor båda två.

FROST är första delen av tre och jag kommer absolut att läsa de andra delarna också. Det här kanske inte blir lika stort som Twilight, men personligen så tycker jag nog nästan bättre om FROST. Kanske för att det finns lite mer djup i personerna? Hur som helst så är det en spännande, riktigt bra kärlekshistoria på temat kärlek med förhinder, som jag tror kommer att uppskattas av många läsare!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar