måndag 16 augusti 2010

Skuggvarelser


SKUGGVARELSER; Magnus Nordin

Skuggvarelser utspelar sig på norra Gotland, i ett litet samhälle som heter Nejde, och det är Daniel som är huvudperson.

Daniel bor med sin alkoholiserade pappa, skrot-Lasse, som driver en bilskrot. Mamman dog när Daniel var 14 år och efter det har det bara gått utför med pappan. Det har gått så långt så att det blir Daniel, som inte har något körkort ännu, får köra hem sin pappa från krogen.

En dag flyttar det in en udda familj, bestående av en äldre man och två ungdomar, i ett ödehus som kallas för Ryssens hus. Ryssen var egentligen från Estland och efter det att han dog har stugan stått tom. Folk i Nejde tycker de tre nykomlingarna verkar underliga och skygga, och förmodar att de är illegala invandrare.

När Daniel träffar dem första gången kommer de till skroten för att få hjälp med sin bil, och Daniel blir nästan omedelbart förälskad i Kira som flickan heter. Linda, Daniels granne och barndomsvän, som utan att Daniel vet om det, är kär i honom blir misstänksam och tycker de tre främlingarna beter sig underligt.

Än värre blir det när en familj i ett annat samhälle blir av med alla sina höns och Lindas lillasysters katt försvinner. Lindas syster har följt efter katten till ödestugan och sett när pojken tog katten, och efter det är den borta. Den hittas sedan död och illa hanterad en bit från huset. Hos familjen som blev av med hönsen är dottern övertygad om att det var en varulv som bröt sig in i hönshuset. Naturligtvis är det ingen som lyssnar på henne. Inte förrän linda får höra talas om saken och åker dit för att tala med flickan. Linda har nämligen smugit sig fram till Ryssens hus för att se om hon kan få reda på vad som hänt med Loppan, som katten heter. Väl där fick hon se något som nästan skrämde livet ur henne. Ingen lyssnar förstås på Linda heller. Allra minst Daniel som är blint förälska i Kira.

Jag blev positivt överraskad av SKUGGVARELSER och håller nu på med uppföljaren. Nordin skriver alltid spännande och bra tycker jag, men jag var lite misstänksam mot just varulvstemat. Det kändes lite Twilight och Frost och ärligt talat känner jag mig rätt så mätt på den typen av litteratur….men, Skuggvarelser känns fräsch. Lite roligt också att den kom ut första gången 2002. Långt före Twilight och co. alltså.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar