måndag 30 augusti 2010

Emmy Moréns dubbla liv


EMMY MORÉNS DUBBLA LIV; Barbara Voors

Emmy, som är 15 år, känner sig sviken av föräldrarna som precis har separerat. Speciellt av mamman som flyttat från familjens hem i Stockholm till Göteborg för att börja ett nytt jobb. Sedan mamman flyttade har hemmet börjat rasa samman. Ingen städar (det är egentligen Emmys uppgift, men hon bryr sig inte), om de äter middag så blir det färdigmat och stämningen är allt annat än god.

När mamman försöker ta kontakt struntar Emmy antingen i att svara eller så håller hon en väldigt kort ton. Som läsare förstår man dock att hon verkligen saknar sin mamma väldigt mycket. Emmy har heller inte så många vänner, hon är ensam med en dröm om att bli regissör så småningom. Hon regisserar hela tiden sin tillvaro, alltså som hon önskar att det skulle se ut. Skriver dialoger i huvudet, får människor att bete sig som de skulle göra om de hade hennes anvisningar att rätta sig efter. Sedan blir det då lite av en besvikelse när verkligheten ter sig annorlunda.

En dag googlar hon sitt eget namn och får en träff. Det är en skådespelerska som bor inne i Stockholm och de båda Emmy börjar brevväxla per mail. Det blir väldigt personliga brev, de delar verkligen med sig av sina innersta tankar och båda två har stort utbyte av brevväxlingen.

Parallellt händer det också saker privat med den 15-åriga Emmy. Hon träffar faktiskt två tjejer på skolan som hon blir vän med och killen hon varit förälskad i länge visar sig ha en annan. Sakta men säkert inser Emmy att livet inte behöver vara så trist och svårt ändå.

Som läsare förstår man att det finns ytterligare en koppling mellan de båda Emmy Morén och man undrar hur Barbara Voors ska få ihop slutet.

Jag tyckte mycket om den här boken. Lite lågmäld med ett fint, nästan lite poetiskt språk, och med väldigt intressanta karaktärer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar