måndag 30 augusti 2010

Mycket mer än så


MYCKET MER ÄN SÅ; Sarah Dessen

Auden är, åtminstone i början av boken, en mycket ensam tjej. Även om hon intalar sig själv att det är så hon vill ha det, att situationen är självvald, förstår man ganska snart att det är något som saknas i hennes liv.

Det här är en tjej som tar sina studier på allvar. Både mamman och pappan (som är skilda) befinner sig i den akademiska världen och det är enbart det som räknas i Audens värld. För henne vill säga, hennes äldre bror har gjort precis tvärtom och befinner sig sedan flera år tillbaka på någon sorts rundresa i Europa. I hans fall är det ett helt OK sätt att vara enligt föräldrarna, medan Auden ska vara duktig flicka med höga betyg.

Det här innebär att Auden inte har haft något socialt liv att tala om under hela High School tiden. Inga danser, inga kompisar, ingenting förutom skolarbetet. Denna sista sommaren innan College känner hon sig rastlös och illa till mods. Till råga på allt har hon sömnproblem (allt kaffe???) och har inte sovit en hel natt på evigheter. Istället sitter hon och hänger och sörplar i sig kaffe och pluggar på sitt stamfik. Allt detta medan mamman (lärare/föreläsare vid universitetet i staden) tar emot horder av dyrkande studenter i hemmet.

Utan att egentligen veta varför bestämmer hon sig för att hälsa på sin pappa och hans nya familj, fru och nyfödd dotter, under sina sista åtta veckors ledighet. Alla som har bott i ett hus med en nyfödd bäbis vet att tillvaron inte är riktigt förutsägbar. Som nybliven mamma är man inte riktigt sig själv och det är inte helt lätt att komma som gäst till ett hem med ett spädbarn…

Auden känner sig obekväm och dessutom besviken på sin pappa som hon tycker tar för lite ansvar. Dessutom har hon mammans eviga telefonsamtal som undrar hur det går och vill höra allt skvaller. Av en händelse får hon syn på pappans nya frus kassaböcker och hjälper henne att ordna upp lite trassel i bokföringen. Efter detta börjar hon arbeta lite varje dag i styvmammans affär. En affär som i stort sätt står för allt Auden och framförallt mamman föraktar; Yta och mode. En affär full av rosa accessoar och märkeskläder.

I affären lär Auden känna de andra tjejerna som arbetar där och till en början blir det inte alls bra, men allteftersom slappnar Auden av och börjar hänga mer och mer med ungdomarna i staden. Hon träffar också Eli under sina nattliga irrfärder, för hon sover fortfarande inte på nätterna. Samtidigt som Auden lär sig de sociala koder hon varit helt ovetandes om, får hon också omvärdera vissa personer i sin närhet. Allt är inte svart eller vitt.

Det blir en sommar då hela Audens liv förändras, allt som hon känt sig så säker på känns inte alls lika självklart längre. Till slut måste hon också ställa sig frågan om det verkligen stämmer att om man en gång lärt sig att cykla glömmer man aldrig bort hur man gör…

Jag kommer definitivt att läsa allt jag kommer över av Sarah Dessen! Efter vad jag förstår så finns det inga andra böcker än den här översatta till svenska, så jag får försöka hitta dem på engelska. Men, jag skulle bli mycket förvånad om hennes äldre böcker inte översätts nu, för MYCKET MER ÄN SÅ, tror jag många, många människor kommer att läsa och tycka väldigt mycket om.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar