torsdag 26 augusti 2010

När vi försvann


NÄR VI FÖRSVANN; Cylin och John Busby

Det här är en verklighetsbaserad berättelse som utspelar sig i Cape Cod, USA. Efter ett överfall på pappan i familjen, John Busby, då han blir skjuten i huvudet i tjänsten, (han arbetar som polis) förändras hela familjens tillvaro fullständigt.

I boken är det omväxlande Johns Busby själv och dotter Cylin som skriver, vilket gör att man får höra historien ur två olika perspektiv. Dels två olika personer och dels ur en vuxen och ett barns perspektiv, vilket gör att bilden av vad som hände blir mer sammansatt.

John Busby är, innan han blir skjuten, en polis som inte ställer upp på det spel som många andra i poliskåren håller på med. Att man behandlar människor olika, beroende på vem man är, var man bor och kanske framförallt vem man känner. Vissa privatpersoner i staden styr med järnhand även över en stor del av poliserna. Med hot, som ibland enbart förblir hot och ibland genomförs, får dessa personer polisen att göra som de vill och inte vad lagen säger.

Busby vägrar dock att spela enligt deras regler. Han delar ut böter till alla som bryter mot lagen och arresterar dem han måste, vem i staden de än känner. Detta sätt att vara ställer till problem, och gör att han kommer på kant med bland annat vissa högt uppsatta politiker i staden. Men, Busby känner sig stark. Han har lagen på sin sida och han är inte rädd för någon. Man får en känsla som läsare att han har ett oerhört gott självförtroende, och tror att han kan klara av det mesta.

En dag på väg till ett kvällspass blir han skjuten i huvudet när han sitter i sin bil. Han hinner se bilen, men hinner inte se vem som sitter i eller någon registreringsskylt. Han blir så svårt skadad att han blir kvar på sjukhuset i många månader och måste genomgå många och svåra operationer.

I och med att han är polis anser man att det handlar om hämnd av någon Busby träffat på i tjänsten. Busby själv är helt övertygad om vem det handlar om och försöker genom att skriva lappar till poliserna som har hand om fallet få dem att leta i den riktningen.

Hela familjen Busby anses vara utsatta för fara och tillvaron förändras totalt. De har polisvakter i huset dygnet runt, barnen får poliseskort till skolan etc. Barnen blir isolerade när inga kompisar får lov att leka med dem och så småningom, när det inte görs några framsteg i utredningen, mognar ett beslut om att flytta till hemlig ort fram.

Det är intressant att läsa omväxlande ur dotterns och faderns perspektiv, och att det är en berättelse baserad på en sann historia gör att man börjar funderar på hur saker och ting egentligen står till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar