fredag 13 augusti 2010

Broken Soup


BROKEN SOUP; Jenny Valentine

Jenny Valentine är en Brittisk författare som vunnit fina priser för sina ungdomsböcker i England, och det är lätt att förstå varför när man läser BROKEN SOUP.

Jag var fast från första sidan. Det är en ganska lågmäld bok, inga färgstarka, sprakande personligheter utan mer eftertänksamma och omtänksamma.

Jenny Valentine väver samman sin berättelse på ett väldigt fint sätt, allt faller helt naturligt på plats.

I början av boken får vi möta Rowan som av en för henne helt okänd kille får ett foto som han påstår att hon har tappat. De står inne i en butik, och först försöker Rowan få honom att inse att det inte är hennes. Men han insisterar och till slut tar hon emot fotot, som visar sig vara ett negativ.

Detta är början på en historia som via ganska krokiga väger kommer att leda till att Rowans liv förändras för alltid.

Rowans familj har varit med om en tragedi då hennes storebror, högt älskad av dem alla, dog i en olycka när han var ute och reste. Ha drunknade när han var ensam ute och simmade sent en kväll. Efter detta gick det utför för familjen, och till slut skiljde sig föräldrarna. Pappan flyttade och Rowan och hennes lillasyster bor hos mamman och träffar pappan ibland på helger och lov.

Vad ingen, mer än Rowan och lillasyster Stroma, vet är att mamman är helt tablettberoende, och hade det inte varit för Rowan så hade ingenting fungerat i hemmet överhuvudtaget.

Man vill både skratta och gråta när man läser boken, och åtminstone jag ville snabbt läsa fler böcker av Jenny Valentine.

2 kommentarer:

  1. Köpte just min andra Valentine bok efter att ha läst den här. Violet Park-någonting. Flera av mina elever har läst Broken Soup och gillat den!

    SvaraRadera
  2. Finding Violet Park! Jag tyckte minst lika mycket om den som Broken soup. Ett litet inlägg kommer i nästa vecka.

    SvaraRadera