onsdag 5 maj 2010

Till skogs


TILL SKOGS; Tana French

TILL SKOGS kom ut på svenska 2008, och är Tana French’s uppmärksammade debutroman. Nu har det kommit en uppföljare på svenska OKÄNT OFFER, och en tredje del på engelska; FAITHFUL PLACE.

Cassie Maddox och Rob Ryan är kollegor vid mordroteln i Dublin. De har arbetat tillsammans länge och är väl sammansvetsade. De känner varandra utan och innan, alla medarbetare ser dem som en enhet snarare än två olika personer. De avslutar varandras meningar och de vet exakt hur den andre tänker. Det känns mycket sorgligt när de glider ifrån varandra, utan vad det verkar, någon möjlighet att reparera skadan.

Beskrivningen av deras relation och personligheter är en av de saker som gör att jag tycker att boken är så bra. Personerna känns verkliga och det är en soldisig nostalgi som jag gillar över tillbakablickarna.

Fallet de arbetar med länkas samman med en händelse i Robs barndom. Då han hette Adam Ryan och var 12 år. Tillsammans med sina vänner lekte han i skogen när kompisarna försvann och aldrig återfanns. Adam hittades tillslut, med skorna fyllda av blod och minnesförlust.

I nutid ska Cassie och Rob utreda mordet på en 12-årig flicka vars kvarlevor påträffats vid en arkeologisk utgrävning, inte långt ifrån den skog där Adams vänner försvann, då för längesedan.

Det är ett komplicerat fall och Ryan måste dölja, eller åtminstone inte öppet skylta med, sin rätta identitet, för att få fortsätta med utredningen. Allt eftersom arbetet går långsamt framåt börjar Ryan minnas fragment av sommaren då han var 12 år.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar