onsdag 19 maj 2010

Knivsegg


KNIVSEGG; Robert Swindells

Robert Swindells har skrivit flera stycken mycket bra böcker som ges ut av Argasso förlag. Knivsegg tycker jag är en av de bästa.

Boken handlar om Sam som utan att egentligen vara utsatt själv, går omkring och är rädd nästan jämt för ett gäng på skolan. De bär kniv och är riktigt hotfulla. Sams kompis har gått ett steg längre än Sam och skaffat en egen kniv, att använda i självförsvar om det skulle behövas.

Sam vet att gängledaren förr eller senare kommer att ge sig på honom eftersom Sam gjorde sig lustig över hans namn när de var små. Han märker att Cecil True, som han heter, inte har glömt någonting.

Skolan Sam går på har ett projekt där ungdomarna går hem till pensionärer och hjälper till med lite småjobb. Vid ett av dessa tillfällen hamnar Sam hos en pensionerad kommandosoldat från andra världskriget. Av en slump hittar Sam en kniv i mannens trädgårdsskjul, vilken han tar med sig.

Kniven gör så att Sam agerar annorlunda än vad han skulle ha gjort utan den, och detta försätter honom i situationer där våldet trappas upp. Den gamle mannen förstår vad som är på gång, och berättar sin historia för Sam. Berättelsen gör att Sam tänker till, lämnar tillbaka kniven och börjar se på saker och ting med nya ögon.

Vad som är så bra med den här boken är bland annat att den visar hur lätt det är att saker går överstyr. När någonting är gjort kan det vara väldigt svårt att ångra sig, och i värsta fall leder det ena till det andra och man kan inte hoppa av. Ofta behövs det att någon ser att något är på tok, och att denna någon också vågar lägga sig i vill hjälpa till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar