onsdag 19 maj 2010

När natten är som mörkast


NÄR NATTEN ÄR SOM MÖRKAST; Britt Engdal

Vill man läsa något spännande men lite mer lättläst kan det här vara något. NÄR NATTEN ÄR SOM MÖRKAST handlar om Max och Amanda som är 13 år. De bor på en skärgårdsö någonstans utanför Göteborg. Max kommer ifrån en gammal prästsläkt på ön. Han och hans pappa bor fortfarande kvar i den gamla prästgården, fast att Max pappa inte är präst. Han var den som bröt den gamla traditionen.

Amandas släkt har också bott i generationer på ön, men Amanda själv är adopterad från Indien. Till en början bidrar detta faktum till att Max och Amanda får en dålig start på det grupparbete om släktforskning de har i skolan. Max slänger ur sig något han ångrar redan innan det är ute ur munnen på honom.

Trots att Max inte tror på spöken känner han att det är en kvinna som besöker honom på nätterna. Någon som doftar av rosor och som verkar vilja visa honom någonting. Efter lite släktforskning kommer Amanda och Max fram till att det hela kan ha att göra med en gammal släkting till Amanda. En viss Lisa Kristina Larsdotter från Linderö blev 1888 dömd till döden för att ha mördat sitt nyfödda barn. De får veta att hon senare blev benådad, men fick ändå tillbringa resten av sitt liv i fängelse.

Ungdomarna hittar gamla brev och forskar vidare i historien.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar