torsdag 6 maj 2010

Afrodite och skulden


AFRODITE OCH SKULDEN; Ritta Jacobsson

AFRODITE OCH SKULDEN tar vid ett kort tag efter det som hände i boken innan; AFRODITE OCH OLYCKSTRASTEN. Ditte är lite nere, drömmer mardrömmar och har egentligen inte lust med någonting. Alexander ska åka utomlands med sina föräldrar och Ditte åker ut i skärgården med sina föräldrar. Lite mot sin vilja tycker hon att det är rätt OK. Huset de hyr är jättefint med härlig utsikt, stor altan och pool.

Föräldrarna vakar över Afrodite som hökar, vilket irriterar henne. De vågar inte riktigt lita på att hon inte ska råka illa ut igen och de har svårt att hantera när hon ger sig iväg ut på egen hand.

En gammal väninna till Dittes mamma, som har en dotter i samma ålder som Afrodite, bor i närheten av huset de hyr. Trots att de är så olika som två tjejer kan vara, blir de hopfösta av Olivias mamma. Det går inte alls bra, utan slutar med att Ditte tar parti för Robin, en ensam kille som helt hamnat utanför Olivia och hennes gäng. De trakasserar honom. Klottrar på väggen till deras lada och sabbar Robins moppe. Som om inte det vore nog så har Robin sin mammas aggressive, före detta och skumma pojkvän att se upp med. Eller? Är det Robin som ljuger och Olivia som talar sanning när hon påstår motsatsen? Att det är Robin som inte är klok och håller på stökar?

Alla är rädda för Tompa, Robins mammas fd sambo, som har ett helt skrotupplag med gamla bilar stående på tomten, plus en massa otrevliga bensintunnor. De flesta i samhället misstänker att han misshandlar Robins mamma och att han har en massa skumma affärer för sig, men ingen vågar ingripa.

Som vanligt tar Afrodite parti för dem som är svaga, och som det verkar, orättvist behandlade. Precis som i de tidigare böckerna om Afrodite är det lätt att komma in i boken. Den är spännande och det händer mycket. Vad som kanske skiljer den här senaste boken från de andra skulle kunna vara att den här är lite mer otäck i och med att det är barn med. Barn som far illa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar