måndag 17 maj 2010

Judaskyssen


JUDASKYSSEN; Anna Grue

Ursula Oresen arbetar som konstlärare på en internatskola. Hon trivs bra med tillvaron och har väl egentligen ingenting att klaga på. Förutom på kärleken då kanske, eller rättare sagt bristen på densamma.

En dag ringer det på dörren och in i Ursulas liv kliver den oerhört charmige Jakob Heurlin. Jakob säljer ekologiska färger, är bra mycket yngre än Ursula, och Ursula faller pladask. Det märkliga, tycker Ursula, är att Jakob verkar ha kommit för att stanna. Till en början är hon helt övertygad om att det är något fel, inte kan väl hon ha haft en sådan tur. Men, allt eftersom tiden går och Jakob stannar kvar invaggas hon i säkerhet. Hon har ju heller inte berättar för någon levande själ att hon för en tid sedan vunnit flera miljoner på lotto. Så det kan ju omöjligt ha någonting med pengarna att göra?

Men, en dag, när Ursula sagt upp sig från sitt arbete för att ägna sig åt sin (och Jakobs) livsdröm och ordnat så att alla bankkonton är gemensamma, försvinner Jakob med pengarna för att aldrig höras av igen.

Ursula tycker det hela är förfärligt pinsamt och har inte alls någon lust att göra en polisanmälan. Trots alla sköna miljoner hon har blivit av med. Istället tar hon kontakt med en av sina elevers pappa, Dan Sommerdahl, som har ett visst rykte om sig efter att ha hjälpt polisen med ett komplicerat fall året innan. Sommerdahl anlitas som någon sorts privatdetektiv och lovar att göra vad han kan för att få pengarna tillbaka och att hitta Jakob Heurlin.

Det står ganska snart klart för alla inblandade att Jakob är en svårare fisk att fånga än vad de först trott. Han är en kameleont som under årens lopp har lurat ett ganska stort antal damer på deras lotto vinster. Varje gång med ett nytt namn och en ny oklanderlig identitet, med alla papper i ordning. Jakten går tvärs över Danmark och vidare till Goa, Indien innan allt ställs på sin spets.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar