måndag 17 maj 2010

Okänt offer


OKÄNT OFFER; Tana French

I den första boken om Cassie Maddox levde hon under falsk identitet på universitetet i Dublin för att infiltrera kriminella kretsar. I OKÄNT OFFER blir både Cassie och hennes chef mycket förvånade när Lexie, som Cassies påhittade person hette, plötsligt påträffas död…

Den döda, som naturligtvis inte är Lexie eftersom denna person faktiskt inte existerar, är mycket lik Cassie vilket ger polisen ett unikt tillfälle att skicka in Cassie istället. De hävdar alltså att Lexie har överlevt knivöverfallet och kommer att bli återställd. Under den tid som Lexie/Cassie tillbringar på sjukhuset sliter Cassie med att memorera och sätta sig in i Lexies liv.

Hon delar ett hus med tre män och en annan kvinna som alla arbetar på universitet. Det är ett udda gäng som tillbringar all sin lediga tid tillsammans. Hit in ska alltså Cassie bege sig och låtsas vara någon annan. Det är en besvärlig situation, som inte blir lättare av att hon fascineras av invånarna i huset och av Lexie som person. Hon dras med in i deras mycket speciella tillvaro.

Den här är, tycker jag, en väldigt bra bok! Jag tyckte mycket om den första, TILL SKOGS, och tycker minst lika bra om den här. Historien i sig är närmast osannolik, men det gör liksom ingenting. Man dras med, och fängslas av både personer och handling. Lite sorgligt är det dock att Rob inte har någon plats i historien. Man undrar om han är helt borta eller om han kommer att göra come back i nästa roman av Tana French. Jag hoppas det!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar