onsdag 13 januari 2010

Hungerspelen


HUNGERSPELEN; Suzanne Collins

En framtidsroman om ett spel på liv och död! Den tar upp ämnen som vår tids TV, våra dokusåpor t ex.

Landet (Nordamerika) är uppdelat i olika distrikt efter ett uppror som slogs ner. Distrikt ett är det bästa, där de rika och mäktiga bor. Sedan så blir det sämre och sämre ju längre bort ifrån distrikt ett man bor.

Varje år direktsänder man ett så kallat "hungerspel" i TV. Då lottar man fram två ungdomar ur varje distrikt som ska möta varandra på liv och död, tills bara en av dem lever, på en jättestor arena som byggs ny varje år.

Katniss, eller Katta som hon kallas blir helt förtvivlad när det är hennes lillasysters namn som dras. Hon väljer att ta sin systers plats och går in i hennes ställe. De bor i ett av de fattigaste distrikten, och de som bor där har oftast inte en chans i tävlingen. Allt bygger på sponsorers hjälp, och vill sponsra de fattiga med trista kläder.

Deltagarna är övervakade hela tiden och allt direktsänds i TV. Om producenterna tycker att det händer för lite kan de exempelvis sätta igång en skogsbrand eller en översvämning för att få fart på händelserna. Om någon deltagare skadar sig och behöver hjälp så kan de via sponsorer få detta. Det hela är alltså inte speciellt rättvist.

Det är en ganska otäck skildring som drar dokusåpor som Robinson ytterligare flera varv för att visa var man kan hamna om inga gränser sätts. Den är väldigt spännande och det finns en fortsättning som heter Fatta eld, som finns på Båtsman!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar