måndag 18 oktober 2010

Svarta fåglar

SVARTA FÅGLAR; Mikael Salmson och Lars Sundström


Det här känns nästan som en Fantasy bok, men det är det inte. Det är förr i tiden känsla, kanske medeltiden? Påhittade länder och folk, men inga trollkarlar eller magiska svärd eller liknande. Lite grand som i vissa miljöer i sagan om ringen filmerna.

Boken tar upp allvarliga ämnen, som krig och utanförskap. Det var ett krig som pågick för trettio år sedan mellan två folkslag. Nu håller det på att blossa upp igen. Det handlar om hämndlystnad, att hämnas de människor man förlorade då, för trettio år sedan.
Vi möter två olika folkslag; Makeberna och Tekitierna. Tekitierna är lite mer krigiska, de har hästar och spjut, medan Mabekerna lever som bönder mer stillsamt i sin dalgång. Amik, som huvudpersonen heter ser när han är ute och vaktar familjens får, två ryttare som måste vara tekitier. Efter detta drar kriget igång. Många i dalen lyckas till en början fly, och däribland finns Amik och hans mamma. Pappan gick ut i strid och kom aldrig tillbaka.

Bland de flyende finns människor som inte tycker om Amik och hans mamma. Mamman kommer nämligen från Tekitien från början. Eller rättare sagt hennes egen mamma flydde från sin man som var elak, och tog sig till Makebernas dal. Där blev hon väl omhändertagen och där växte hennes dotter, Amiks mamma upp, och träffade så småningom Amiks pappa. Nu när det är krig mellan de båda folken är det några som inte vill ha Amík och hans mamma i närheten.

De som är på flykt tar sig till ett kloster i närheten där de till en början finner en fristad. Sedan kommer verkligheten ifatt dem här också, och de måste ta sig ifrån klostret för att söka skydd på andra ställen. Det är en spännande lättläst bok, som tar upp ständigt aktuella frågor som exempelvis hur man behandlar människor som har en annan bakgrund än en själv.

Även om boken känns avslutad så får jag en känsla av att det kommer fler böcker om Amik. Det finns absolut trådar att spinna vidare på. Vi får se!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar