torsdag 21 oktober 2010

Jag måste berätta

JAG MÅSTE BERÄTTA; Magda Eggers

När Magda Eggers sitter på ett tåg på väg till Gislaved för att besöka en gymnasieskola och senare under kvällen biblioteket, slungas hon av tågets dunkande i minnet tillbaka till år 1944 och en annan, fruktansvärd tågresa. Hon är inbjuden till Gislaved för att berätta om sina upplevelser under andra världskriget.

Magda kom tillsammans med sin lillasyster Eva till Sverige med de vita bussarna 1945. De två systrarna var de enda överlevande i familjen. Totalt dog 40 personer ur deras släkt mördades i förintelselägren. Det här är en kort och ganska lättläst bok, den är på knappt hundra sidor. Men även om den inte har så många sidor, så innehåller den fruktansvärt mycket smärta. Det är en intensiv historia, berättad i korta drag. Nästan fragmentarisk. Korta kapitel för oss vidare genom Magdas och hennes familjs liv.

Trots det korta formatet så tycker jag att man gör sig en klar bild över situationen i  den Ungerska staden Kirsvárda, där Magda är född, innan och under krigsutbrottet. Man ser klart och tydligt framför sig hur lycklig hennes barndom var, hur härligt livet var, för att sedan övergå till en ren mardröm.

En bok föra alla att läsa, perfekt som bredvidläsning vid arbete om andra världskriget.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar