onsdag 20 oktober 2010

Sorgfjäril

SORGFJÄRIL; Ingelin Angerborn


Det här är, tycker jag, en riktig liten pärla!

Sorgfjäril handlar om Alice som tillsammans med sin familj precis har flyttat långt bort ifrån staden där hon bott i hela sitt liv. De har flyttat bort ifrån skola, kompisar och pojkvännen (?) Leo. Ja, bort ifrån allt självklart och hemtamt.

Alice är inte glad inför flytten. Hon vill absolut inte flytta. Och framförallt så vill hon inte flytta långt ut på landet till ett gammalt renoveringsobjekt till kråkslott där varken mobil, Internet eller vanlig tv fungerar som det ska.

Men, Mamman och hennes nya man Peter, är eld och lågor. Bort från stan! Stort härligt hus med stor ännu härligare trädgård! Livskvalitet! Barnen har inte så mycket att sätta emot. Alice har en lillebror som heter Emanuel, men kallar sig själv för Manel. Manuel är annorlunda, man får aldrig reda på egentligen, varför Emanuel är annorlunda, men det är han. Lite långsammare än sina jämnåriga. Förhållandet mellan Alice och hennes bror är väldigt fint beskrivet. Även om man kan ana och förstå att Alice ibland tycker det är lite jobbigt med Emanuel, som alltid kräver tillsyn, aldrig kan lämnas ensam, eftersom de då är rädda för att han ska försvinna, så älskar Alice verkligen sin lillebror. Hon är fantastisk med honom, ansvarstagande med världens tålamod.

Bland det första som händer när de kommer fram till deras nya hus är att Alice får syn på en fjäril. Hon har aldrig sett en sådan fjäril tidigare och hon blir nyfiken på vad det är för sort.

Den här fjärilen fortsätter att dyka upp med jämna mellanrum, samtidigt som det verkar som om Emanuel ibland fastnar med blicken på något de andra inte kan se. De brukar säga att han har sina tankeglapp.

Undan för undan så får Alice reda på att något hemskt har hänt i deras hus för länge sedan. Huset kallas i byn för Spanska slottet eftersom han som byggde huset hade en spansk fru. Det hände en hemsk olycka med deras barn, och ingen vill riktigt tala om exakt vad som hände. Ingen vill egentligen prata om huset över huvudtaget.

En dag när Alice sitter med webbkameran och chattar med Leo undrar han vem tjejen som står bakom Alice i hennes rum är. Problemet är bara att Alice är ensam i rummet…Plötsligt slocknar alla lampor, datorn dör och Alice blir livrädd. Vad är det som händer?

Riktigt spännande blir det, och Alice och Emanuels historia vävs in i den historia som tillhör de barn som levde i huset då för längesedan, när huset fick namnet Spanska slottet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar