måndag 25 oktober 2010

Nygammal favorit

DEN HEMLIGA TRÄDGÅRDEN; Frances Hodgson Burnett


Den här fantastiskt fina utgåvan av Den hemliga trädgården fick jag som recensionsexemplar av Wahlströms härom veckan, och blev så klart väldigt glad för det!

Den är fylld av fina illustrationer gjorda av Robert Ingpen. Jag har läst den här boken för längesedan, men var naturligtvis tvungen att läsa om den nu. Den ska också med på några bokprat framöver hade jag tänkt.

Boken, som är en riktig barn/ungdomsklassiker, handlar om Mary Lennox som är 10 år. Hon bor tillsammans med sin familj i Indien. Pappan är militär och mamman ägnar sig mest åt societetsliv. Mary träffar ingen av föräldrarna särskilt mycket, men lever för övrigt ett bekvämt liv med tjänare som uppfyller alla hennes, åtminstone materiella, önskningar.

Då hela Marys familj förutom Mary själv dör i kolera, skickas hon hem till England, till pappans systers man Archibald Craven som är Marys förmyndare. Fastern är död och farbrodern lever tillsammans med sin sjuklige son, Colin, i ett spöklikt gammalt hus som heter Misselthwaite Manor.

Det är som en utvecklingsroman i miniformat litegrand. Mary som är blek, tunn, missunnsam och sjuklig när hon anländer till godset, förvandlas med hjälp av frisk luft, riktig mat, ett hopprep och nya vänner till en pigg, omtänksam och klok liten tjej.

Det är som en saga, man får läsa boken som en sådan. Jag tycker mycket om den här berättelsen, även om man får vara medveten om att den är väldigt tillrättalagd och lite präktig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar