onsdag 10 mars 2010

Vad mina vänner inte vet


VAD MINA VÄNNER INTE VET; Sonya Sones

Sophie är en tjej som är hyfsat nöjd med tillvaron. Hon har bra kompisar, framförallt Rachel och Grace, som hon har känt sedan de var riktigt små och som hon delar allt med. Alla tre har pojkvänner och tillhör helt klart de elever som klarar popularitetstestet på skolan. Hemma står kanske inte allt så bra till. Föräldrarna bråkar, pappan är frånvarande och mamman gråter och tittar på såpor på TV. Sophie väljer att försöka att inte bry sig så mycket, men det är klart att hon tycker det är jobbigt att föräldrarna verkar ha kommit ifrån varandra.

Under jullovet åker alla kompisar på semester. Alla utom Sophie och hennes familj, föräldrarna säger att de inte har råd. Sophie bestämmer sig för att semestra i sin egen stad. På ett museum träffar hon på Murphy. Klassens, och förresten hela skolans tönt. Han har inga vänner, alla är taskiga mot honom och om man är noga med sin popularitet är det inte något bra drag att ses tillsammans med Murphy.

Till sin egen fasa trivs Sophie bra i Murphys sällskap. De tillbringar hela lovet ihop, och innan skolan börjar igen är de mer än kompisar…

Tillbaka på skolan har Sophie två val. Antingen bryter hon helt med Murphy och låtsas som om det som hände på lovet aldrig har hänt, eller så är hon så modig att hon öppet visar att hon och Murphy blivit ett par. Men, då får hon räkna med att de två står ensamma mot hela världen. Hennes kompisar kommer inte att acceptera det hela.

Boken är väldigt lättläst, med lite text på varje sida och tar upp viktiga saker som mobbing, utanförskap, kärlek och att våga stå upp för vad man anser vara rätt och riktigt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar