måndag 22 mars 2010

Ondvinter


ONDVINTER; Anders Björkelid

Ondvinter är första delen i en serie som heter Blodet. Sunia och Wulf är tvillingar som bor tillsammans med sin pappa på en ödsligt belägen gård. Syskonen har alltid haft ett väldigt starkt band emellan sig, de behöver aldrig förklara vad de tänker eller känner för den andre, de vet ändå.

De förstår att det är något speciellt med deras pappa, som de faktiskt inte vet namnet på, vilket bara det är mycket märkligt…De andra männen i byn behandlar honom på ett sätt som nästan är lite vördnadsfullt, kanske t o m som om att de är lite rädda för honom.

Människor ifrån byn kommer alltid till gården när de vill ha hjälp med att spåra och jaga björn, varg eller andra rovdjur som stryker runt gårdarna.

Så händer det någonting som gör att Sunia och Wulf tillslut förstår att deras pappa har burit på en mörk hemlighet i hela deras liv. Plötsligt står de ensamma i världen och de önskar att de hade hunnit få lära sig mycket mer av det förflutna som tycks komma ifatt dem med rasande fart.

Det här är en Fantasybok med inslag av förr i tiden. Det är en ganska mörk berättelse, våldsam på sina ställen. Den är inte alls som exempelvis Harry Potter eller Magiserien. Även om dessa böcker också kan bli våldsamma och lite otäcka, så är det här någonting annat. Framförallt så har den inte med de roliga bitarna som känns igen från HP och Magi.

Det händer mycket och det är väldigt spännande. En del historiska fakta om Blodet, som Sunia och Wulf tillhör, kan vara lite komplicerat att hålla ordning på, annars är den ganska lättläst. Del nummer två heter ELDBÄRARE och den finns inte på Båtsman ännu, men om ni tycker om Ondvinter så köper vi in den också.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar