måndag 8 februari 2010

Hans majestäts drake





HANS MAJESTÄTS DRAKE; Naomi Novik

Även om man inte brukar läsa drak-fantasy, så ska man absolut prova serien om Temeraire! Hittills har det kommit ut fyra delar, och i mars 2010 kommer det en femte bok.

Vad som är så finurligt med den här serien är att författaren har använt sig av en speciell tidpunkt i historien, nämligen tiden för Napoleonkrigen, och sedan lagt till drakar som flygvapen.

Första boken; HANS MAJESTÄTS DRAKE börjar mitt i ett sjöslag där det engelska fartyget tar över det franska. Man upptäcker att fransmännen haft ett drakägg ombord, som dessutom snart ska kläckas.

Ingen ombord är speciellt duktig på drakar, man alla vet att det fungerar så att den person som selar på draken då den kläcks är sedan bunden till draken för resten av sitt eget eller drakens liv.

De drar lott ombord, om vem som ska ta sig an draken då den kläcks, ingen ur besättningen är särskilt sugen på att dela resten av sitt liv med en drake...

Det visar sig dock, när draken kläcks, att den nonchalerar den unge man som står nervöst redo med en hemmagjord sele. Istället promenerar Temerarire, som draken kommer att döpas till, direkt fram till Kapten Will Laurence.

Utan att ha något egentligt val accepterar Will sin nya roll som drakförare och försöker göra det bästa av sin nya situation

Det här är en härlig Fantasy serie om en mycket charmig drake som även du som inte läser Fantasy i vanliga fall kan tycka mycket om!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar