onsdag 24 februari 2010

Den femte systern


DEN FEMTE SYSTERN; Mårten Sandén

Boken börjar 1831, med en scen där Karmelius är på väg att skänka bort sina fem döttrar till Satan. Den yngsta av döttrarna lyckas med hjälp av sin jungfru fly. Därefter hamnar vi i modern tid där Jannike , en ung tjej med kriminellt förflutet, räddar sin gravida chef, Elisabeth, undan en vätte som är ute efter att döda Elisabeth och hennes ofödda barn.

Jannike är synsk, det har hon nog alltid vetat om men inte riktigt erkänt ens för sig själv, och bär också på andra övernaturliga förmågor. Det finns en hel parallell värld med onda krafter som både Jannike och Elisabeth varit helt ovetande om. Elisabeth är dotterdotter dotterdotter (!) till Esther, den av Karmelius döttrar som flydde ifrån ritualen 1831. Därmed är hon också ’kalken’, som kan bära på det barn som behövs för att slutföra vad som tog sin början 1831. Jannike i sin tur visar sig vara ’svärdet’, den kraft som kan stoppa det hela.

En spännande bok som man snabbt kommer in i. Det är första delen i en serie där andra delen heter DET VISKANDE BARNET, som också finns på Båtsman

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar