torsdag 9 september 2010

Tvillingsjälar


TVILLINGSJÄLAR; Jacquelin Wilson

Jacquelin Wilson har en enorm förmåga att skildra utsatta barn och ungdomar på ett sätt som gör att det hela känns helt äkta. Ofta är karaktärerna, även om de kanske är lite udda och utanför, starka personer som klarar av att hantera sin situation. De finner vägar ut ur problemen.

Tvillingsjälar handlar om två tjejer, Jewel och India. Två vid första anblicken ganska olika tjejer. India bor i ett fint villaområde med välbärgade, välutbildade föräldrar med välbetalda arbeten. Indias största problem är egentligen att föräldrarna har problem i sin relation, och att mamman (som driver ett modeföretag som designar barn och ungdomskläder) gärna vill ha in India en mall som inte alls stämmer överens med vem hon egentligen är. Vare sig invändigt eller utvändigt.

India gillar att läsa, och hennes stora hjältinna är Anne Frank. Hon skriver själv dagbok, och berättelsen om Anne Frank löper som en röd tråd genom boken.

Jewel bor med sin mamma, hennes nya man och småsyskon. Mannen är våldsam och har riktat sina aggressioner mot Jewel. En dag går han för långt, Jewel hamnar på sjukhus, och efter den händelsen tar mormodern över. Jewel får flytta hem till henne och hon tänker med alla medel försöka få vårdnaden om sitt barnbarn. Jewel trivs hos mormodern, där också en ung moster (som blev mamma väldigt tidigt) och hennes lilla barn bor, men hon är hela tiden orolig att mamman och hennes man ska komma och hämta tillbaka henne.

Så en dag så korsas Jewel’s och India’s vägar och de blir kompisar. Båda känner en viss förtjusning och nyfikenhet inför den andras hem och tillvaro, eftersom de skiljer sig så åt. Men istället för att sära på dem för detta istället dem närmre varandra. Båda två har verkligen varit i behov av en riktig vän, och nu har de funnit en.

Men, lyckan blir kortvarig. Jewel’s värsta farhågor besannas och en dag står mamman och hennes man på tröskeln och vill ta med henne hem igen. Jewel rymmer sin väg med hjälp av India, och lyckas hålla sig borta en tid, tills mormodern fattar misstankar.

En riktigt fin bok är det här, tycker jag. Jag tycker om det mesta av det jag har läst av Jacquelin Wilson, men den här tillhör nog favoriterna.

1 kommentar:

  1. http://violensboksida.bloggplatsen.se/2010/09/10/3541048-beautiful-blogger/

    SvaraRadera