torsdag 16 september 2010

Öppna ditt hjärta


BRÖLLOPSFIXARENS DOTTER, öppna ditt hjärta; Coleen Murtagh Paratore

Willa (eller Willafred som hon egentligen heter) Havisham ska snart fylla 13 år och har redan bott i sju städer. Hon bor tillsammans med sin mamma Stella som kallas för Bröllopsfixaren, och arbetar med att arrangera bröllop med 12 olika komponenter.

Stella tar hand om Willa ensam för Willas pappa dog redan innan hon föddes. Han var med om en luftballongsolycka när han skulle uppvakta Stella dagen efter deras bröllop. Efter det här kan Stella inte stanna för länge på samma ställe. Varje gång det drar ihop sig och hon träffar en ny man som hon skulle kunna bli intresserad av så går flyttlasset till nästa stad. Hon vill absolut inte bli känslomässigt engagerad i någon annan människa igen. Förutom i Willa då förstås. Som hon har höga förväntningar på. Hon, Willa, ska göra bra ifrån sig i skolan och komma in på ett riktigt bra college och göra en strålande karriär. Inte bli bröllopsfixare som sin mamma. Även om hon är en av de bästa.

Willa har två starka önskningar: Att de ska bo kvar i Bramble på Cape Cod där Stella är född och där bor också Willas älskade mormor bor och att hon ska få en ny pappa. Hon tycker också mycket om att läsa, gärna klassiker, och varje kapitel börjar med ett citat från en av Willas favoritböcker. Det finns också en lista längst bak i boken på alla översatta dikter och citat.

Innan Willas pappa dog var Stella den mest romantiska unga kvinna man kunde tänka sig. Hon läste poesi (pappan skrev dikter), åt chokladpraliner och planerade sitt bröllop in i minsta detalj. Efter den tragiska olyckan blev hon som förbytt. Strikt affärsmässig utan några som helst tendenser till att mjukna.

Det här är en mysig bok. Lite chick lit för unga. Jag tror att många, framförallt tjejer då, kommer att sträckläsa och vilja låna fortsättningen; AMORS PILAR, som redan har kommit ut.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar