torsdag 30 september 2010

Hej vacker


HEJ VACKER; Ann-Helen Laestadius

Jag tyckte nog ännu mer om HEJ VACKER än SMS FRÅN SOPPERO, som ju är den första boken om Agnes.

För det första så älskar jag titeln! Så fint!

I tvåan så ska Agnes tillbringa sex veckor i samebyn Soppero, hos sin mormor och morfar. Agnes ser mycket fram emot sommaren. Inte bara för att hon ska få tillbringa en längre tid med mormor, morfar och andra släktingar utan för att hon ska få bo i samma by som Henrik. Samekillen hon träffade lite kort förra gången hon var på besök.

Sedan dess har de båda haft tät SMS och chatt kontakt, och nu ska de äntligen få träffas igen. Nu blir allt inte så där perfekt som Agnes har hoppats på. Redan första kvällen så blir hon kallad Stockholmaren på fotbollsplan, och det beskriver ganska väl hur en del av byborna ser på Agnes.

Redan innan har Agnes kännt sig kluven mellan Solna och Soppero. Hon känner att hon inte riktigt hör hemma någonstans. När hon är i Soppero känner hon sig utanför eftersom hon inte lärt sig samiska, och inte kan så mycket om Samiska traditioner. När hon är hemma i Solna känner hon sig också lite annorlunda i och med sitt Samiska ursprung.

Nu har Agnes börjat lära sig lite samiska på egen hand. Hon tycker inte hon får tillräckligt med hjälp av sin mamma. Mamman, som lämnade Soppero för Kiruna och sedan Solna. Hon som inte vill kännas vid sitt ursprung riktigt. Som tyckte det blev för tungt att bära under uppväxten.

När Agnes nu kommer till Soppero för att vara där under en länge tid så tar det inte många dagar innan Henrik börjar dra sig undan. Agnes blir ledsen och kan inte förstå vad det är som händer. Sedan får hon klart för sig att det är Henriks mamma som protesterar. Hon vill inte att Henrik ska ha någonting att göra med Agnes. Där finns en rädsla att Henrik ska lämna byn och samelivet bakom sig och flytta söderöver han också. Som Agnes mamma gjorde.

En händelse som knyter an lite till det magiska och gammal folktro, gör att Agnes mamma tar första bästa flyg upp till byn för att stötta Agnes.

Mycket av problematiken i HEJ VACKER är ju lite speciell i och med att det hela utspelar sig i norra Sverige, i en liten sameby. Inte så många av oss har ju varit så långt norr ut. Inte jag i alla fall, även om jag gärna skulle vilja komma dit någon gång i livet. Men, om man bortser från det geografiska läget så är det vanliga tonårsproblem som Agnes brottas med. Att inte känna sig riktigt hemma någonstans, vara rädd för att inte passa in, första kärleken etc. Kul att läsa en bok i lite udda miljö.

Efter vad jag kan förstå så ska det komma en fortsättning, och den ser jag mycket fram emot att läsa. Jag vill väldigt gärna veta hur det ska gå för Agnes, Henrik och de andra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar