torsdag 4 november 2010

Som trolleri


Titel; Som trolleri

Författare; Mårten Melin
Förlag; Rabén & Sjögren

Trolleri, trollera


SOM TROLLERI; Mårten Melin

Ett sådant oväntat slut! Det trodde jag aldrig.

Mona ska tillbringa sommarlovet med sin pappa ute i sommarstugan på landet. Mamman och pappan har precis separerat, och mamman lever nu tillsammans med en annan man, plus att hon är mycket bortrest. Eftersom pappan arbetar inne i stan på dagarna är Mona ensam. Det finns inte många jämnåriga i det lilla samhället. Det ska vara Lukas då, som kör moped fasta att han inte fyllt 15.

Mona är inte alls intresserad av Lukas. Tycker mest han är tröttsam som håller på och tjatat om att det är någon som stjäl deras grisar. Inte ens många grisar, utan bara en åt gången och bara ibland.

Så när hon nere vid badbryggan träffar den här andre killen blir hon glad. Och kanske lite orolig. Han är ju lite märklig, är han inte? Smutsig och ovårdad. Alldeles för långa tånaglar. Dessutom verkar han närmast livrädd för vatten och visar sig bara när det är mulet ute...

Inte vet hon hur hon ska komma i kontakt med honom heller. Han har ingen mobil, och verkar mest hålla till i en koja i skogen. Mona kan bara vänta och hoppas på dåligt väder, så att Mikael som han kallar sig, dyker upp igen. Mycket märkligt är det ju också att ju mer tid Mona tillbringar med Mikael, desto mindre verkar hon bry sig om sådant som tidigare var viktigt för henne. Som att duscha när man sprungit, spola på toaletten, försöka uppföra sig hyfsat bland andra människor.

Det är spännande att fundera över hur Mona ska göra. Hur hon ska välja. För man förstår att hon vid något tillfälle kommer att behöva välja väg. Det här var en riktigt bra bok av Mårten Melin, tycker jag. Jag har läst en del annat som han skrivit och ville läsa Som trolleri, innan Mårten kommer på klassbesök till sexorna här hos oss. Precis som han gjorde förra året, och förrförra året också!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar