onsdag 9 december 2009

Tänk om det där är jag


TÄNK OM DET DÄR ÄR JAG; Lindbäck Johanna

1. Var normal. Helt vanlig. Alldeles 100% normal.
2. Ha normala kläder. Ha normalt smink. Ha normal stil. Säg normala saker. Gilla normala saker. Var bara helt normal i precis allt.
3. Var inte speciell och jobbig och överduktig och frånstötande pluggig.
4. Var öppen och utåtriktad och prata med alla. Ha inte förutfattade meningar. Var snäll och trevlig och glad och vanlig. Låtsas vara det i alla fall. Ta kontakt. Oavsett. VAR ÖPPEN!
5. Gör om, gör rätt och lyckas den här gången, please, lyckas för guds skull. Det är nu eller aldrig.

De här reglerna sätter Agnes upp åt sig själv, när hon och hennes familj precis flyttat från Stockholm till Umeå. Första året på gymnasiet blev helt katastrofalt för Agnes, så nu vill hon göra allting helt annorlunda.

Hon hade haft vänner under hela grundskoletiden, men sedan på gymnasiet så var det något som blev fel. Hon träffade ingen i klassen som hon kunde bli vän med, utan tvärtom så hamnade hon riktigt utanför och blev ledsen och inbunden.

Hon hade kvar sina gamla klasskompisar från 9:an, men de fick allihop nya vänner, så det gjorde ju att hon kände sig ännu mer misslyckad.

Agnes har inga direkta intressen, så det gör att hon känner sig lite tråkig. Hon håller inte på med ngn sport eller så. Hon tycker mycket om att läsa. Nu vid flytten så bestämmer A sig för att hon ska göra allting annorlunda. Hon ska göra precis rätt, hon vill så gärna passa in.

Som granne och också klasskompis får Agnes en kille som heter Adam. Adam blir som Agnes biljett in i gemenskapen i klassen. Hon vill ju inte gärna tränga sig på men han är snäll, tar med henne hem till sina kompisar osv så hon får träffa lite nya människor.

Det känns som om Johanna Lindbäck precis på pricken har fångat upp känslan av hur man kan känna sig när man kommer som ny i ett sammanhang och man mer än någonting annat vill passa in, och märkas på ett positivt sätt.

Andra bra böcker som Johanna Lindbäck har skrivit och som jag bokpratat om tidigare är; En liten chock och Min typ borsa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar