torsdag 7 oktober 2010

Den sjätte gudinnan

DEN SJÄTTE GUDINNAN; Karin Alfredsson


Jag tycker verkligen väldigt mycket om Karin Alfredssons serie om underbara barnmorskan Ellen Elg! En känsla av djup besvikelse infann sig i går kväll när jag skulle gå och lägga mig och det slog mig att jag läst ut boken…! Så kan det gå. Man får hoppas på att en femte del ska komma ut hyfsat snabbt.

De här böckerna står på deckarhyllan, åtminstone i den kommun där jag arbetar som bibliotekarie. Men, jag vet inte jag, jag läser dem inte främst som deckare. Visst är det alltid så att Ellen Elg blir inblandad i någonting som kräver polisutredning eller dylikt, men jag tycker böckerna är så mycket mer! De drabbar mig.

Den här gången befinner sig Ellen i Indien där hon ingår i ett team tillsammans med en indisk kvinnlig advokat. De båda kvinnorna ska utföra ett arbete för FN:s räkning genom att utreda hur väl man använt sina biståndspengar ute i byarna. Ellen Elg (och jag när jag läser!) häpnar över storleken på detta land, den ofantligt stora mängd människor och hur gamla traditioner och lagar fortfarande är de som gäller långt ute på landsbygden.

Kastlösa lever fortfarande utan någon som helst rätt till ett värdigt liv. Även om det numera är inskrivet i lagen att så inte får ske. Fortfarande dör eller skadas många kvinnor för livet i hemmen när de exempelvis ”råkar” ramla in i elden. Eller ramla med oljelampan med en tänd tändsticka i handen. Eller när de ”råkar” bränna sig själva på magen med ett strykjärn…Exemplen är många.

Tydligen är det så, att i Indien ska alla dödsfall eller fall där kvinnor blivit svårt skadade i hemmet inom loppet av sju år efter det att de gift sig, utredas. Det är nämligen alltför vanligt att dessa unga kvinnor (flickor) råkar ut för någonting om de kanske inte blir gravida tillräckligt snabbt. Eller enbart lyckas föda döttrar…

I boken träffar vi bland annat Kali och Amrita. De känner inte varandra från början men kommer ursprungligen från byarna bredvid varandra. Nu har de båda blivit tvungna att flytta till storstaden. Kali på grund av någonting som hon refererar till som ”den fruktansvärda händelsen” och Amrita efter det att hon ”ramlat” in i elden då hon var nygift och inte lyckades uppfylla mannens och svärmoderns krav på vad som förväntades av henne. Deras vägar korsas och trots Kalis misstänksamhet till en början så dras de till varandra. De känner en samhörighet. Amrita klarar sig numera riktigt bra med hjälp av sina matematiska kunskaper. Samma kunskaper som ställde till det för henne där hemma i byn och som orsakade ”olyckan”.

Det här greppet att Ellen Elg i varje bok befinner sig på något nytt ställe i världen där kvinnor på ett eller annat sätt har det svårt, fungerar strålande tycker jag. Förutom en driven berättelse och ett bra språk så får man som läsare alltid bra information om landet i fråga på köpet. Dessa böcker får mig alltid att fundera.

Vad jag kunde sakna lite i Den sjätte gudinnan, är att man inte fick lika mycket information om mannen Björn och barnen där hemma i Sverige. Jag blir nyfiken på hur resten av Ellen Elgs familj har det. Inklusive hennes svärmor!

2 kommentarer:

  1. Visst är "Den sjätte gudinnan" en riktigt bra bok. Den är både tänkvärd och läsvärd. Den har högt underhållningsvärde men som läsare får man också lära sig mycket om kulturen i norra Índien

    SvaraRadera
  2. Jag gillar henne skarpt. I början tyckte jag Ellen Elg (som förresten är läkare, inte barnmorska) var lite väl präktig, men man har lärt känna henne och köpt alla hennes sidor tycker jag!

    SvaraRadera