måndag 31 januari 2011

Lite segt...

Det är inte särskilt tätt mellan inläggen på den här bloggen just nu...

Dels beror det på lite hög arbetsbelastning, men det beror också på att jag är inne i någon sorts lässvacka. Jag har inte haft något läsflyt vare sig med barn, ungdom eller vuxenlitteratur på ett tag. Det konstiga är att det hela började under jullovet då jag var ledig och skulle kunna ha läst massor. Skumt. I vanliga fall så kan jag alltid fuska mig igenom lässvackor genom att strunta i att läsa vuxenböcker och bara hålla mig till barn och ungdom. Vips, så brukar jag vara igång igen! Men den här gången har det varit segare. Även det här kan så klart bero på lite för mycket att göra på jobbet, även om jag inte brukar tycka att det hänger ihop.

Men, nu känns det som om det är på väg att släppa. Har flera titlar som jag längtar efter att ta tag i hemma på nattduksbordet! Hoppas på grymt läsflow fram i vår!

Nattvandraren

Titel; Nattvandraren
Författare; Andrew Taylor
Förlag; Forum

Nattvandraren utspelar sig i London och Cambidge år 1786. Huvudpersonen, John Holdsworth, har i snabb följd förlorat först sin son och därefter sin hustru, båda i drunkningsolyckor.

Hustrun, som drevs till vansinne av sorg och skuldkänslor efter förlusten av sonen spenderade allt de hade och ägde på olika medium för att få kontakt med sonen efter döden. Holdsworth står efter sin frus död helt barskrapad och på väg att förlora sitt boende, då en rik änka som läst hans bok om andeväsen, tar kontakt och vill anställa honom.

Väl i Cambridge, dit tjänsten för honom, blir Holdsworth inblandad i fler mysterier än att bota änkans son som förlorat förståndet, och bestämt hävdar att han sett ett spöke.

Cambridgemiljöerna är väldigt fint skildrade. Man kan klart och tydligt se de lite skamfilade salongerna och de dimbeslöjade broarna framför sig. Det här var den andra romanen av Andrew Taylor för min del och det lär absolut bli fler. Jag kan bara inte riktigt bestämma mig för att ta dem i kronologisk ordning och fortsätta med Främlingars dom, som är nummer två i Rothtrilogin, eftersom jag redan läst den första delen; De fyra yttersta tingen. Eller om jag ska sticka emellan med Den amerikanska pojken eller Det blödande hjärtat, båda vilka jag har skyhöga förväntningar på...Svåra beslut att fatta!

torsdag 20 januari 2011

Slarvat igen…

Titel; Tretton skäl varför
Författare; Jay Asher
Förlag; Langenskiöld

Nu är det andra gången på kort tid som jag upptäcker att jag inte skrivit om en bok som jag tror att jag skrivit inlägg om för länge sedan…Det här är dessutom en av de bästa, tycker jag, ungdoms/cross over från 2010. Som jag har läst vill säga. Väldigt sorglig men också väldigt bra.

Clay Jensen får ett paket med 7 kassettband. Rösten på banden tillhör Hannah Baker. Hannah som är död. Hannah, som har tagit livet av sig, har spelat in 7 kassettband som Clay hittar utanför sin ytterdörr. När han sätter i det första bandet hör han Hannahs röst som berättar att om man har fått de här banden så är man en av de 13 personer som på något vis har drivit henne till att fatta det beslut hon gjorde.

Clay blir mer eller mindre förtvivlad. Han var kär i Hannah och kan inte för sitt liv begripa hur han skulle kunna ha gjort något som har gjort Hannah så illa att det bidragit till att hon tagit sitt eget liv.

Nästan mot sin vilja börjar Clay ändå lyssna på banden. Historien som berättas är så sorglig och berättas så sakligt att det gör ont i hjärtat att läsa. Man får som läsare reda på de där kanske från början till synes obetydliga händelserna som tar sådan fart och blir så stora att de till slut inte kan hejdas. Clay får allt eftersom band efter band tar slut lite ordning på sina tankar då han får insikt i vad som hänt och varför.

Det här är en väldigt stark berättelse. Den är sorglig och vacker. Den är så pass stark att jag inte tänker ta med den på något bokprat, och jag visar den enbart för niorna på skolan som vill ha boktips, och då berättar jag ganska utförligt vad den handlar om. Sedan kan man ju inte alltid välja vem som lånar boken på biblioteket, men jag kan se till att informera om boken. Man vet aldrig hur personen mår som läser…Samtidigt är den så otroligt bra att jag vill att så många som möjligt ska läsa den! Klurigt det där…

onsdag 19 januari 2011

Ränderna går aldrig ur

Titel; Ränderna går aldrig ur
Författare; Agnes Hellström
Förlag; Forum

I Ränderna går aldrig ur träffar vi Elin som ska börja på Sigtuna internatskola. Man kan säga att det är något av en familjetradition. Elins mamma gick där hon också, i kungens klass. Trots detta så har mamman aldrig propsat på att Elin ska följa i hennes fotspår. Tvärtom, så verkar det som om hon vill hålla Elin borta från sin sida av släkten och dess traditioner och vanor och kanske framförallt ifrån deras sätt att tänka och behandla människor de inte riktigt anser spelar i samma liga som de själva, så mycket det bara går. Vilket så klart bidrar till raka motsatsen.

Elin vill väldigt gärna hälsa på hos mormor i fina villan utanför Stockholm, och vill väldigt gärna känna att hon tillhör det övre skiktet i samhället. Hon känner sig utanför då hennes mamma inte umgås med övriga släkten. Utanför, osäker och lite mindre värd. Osäker och splittrad eftersom hon inte riktigt känner sig hemma någonstans. Inte i de finare salongerna eftersom hon inte fått den uppfostran som krävs för att veta hur man ska bete sig i sådana sammanhang, men inte heller i lilla samhället Gimo där hon är uppväxt. Hon har hela tiden haft, om inte ena benet så i alla fall en fot, i mammans familjs överklassmiljöer.

Elins pappa dog tidigt så det har länge bara varit Elin och mamman. Efter lite övertalning från Elins mormor, som absolut är för att Elin ska börja på Sigtuna, ger mamman med sig. Till en början är allt frid och fröjd. Elin känner att hon har hittat hem. Hon trivs med reglerna och tycker skolans traditioner är helt OK, till och med lite gulliga.

Men, efter ett tag börjar hon känna sig kluven till hierarkin på skolan. Det är allt annat än rättvist och hets efter pengar, bra betyg och att umgås i rätt kretsar är det enda som egentligen räknas. Elins uppväxt med mammans avståndstagande från sin familj har satt sina spår och Elin ifrågasätter mer än vad som anses OK.


På ett sätt är det lätt att förstå Elins fascination inför livet på Sigtuna. Internatskolemiljöer har ett lätt romantiskt skimmer över sig. Åtminstone på lite avstånd. Antagligen inte fullt så starkt om man måste uppleva det på nära håll.

Jag reagerar lite på att Elins protester blir lite tama. Först protesterar hon lite lagom mycket mot mamman som inte vill ha henne på Sigtuna. Hon reagerar negativt på det samhälle där hon växte upp. Ser inskränktheten och vill bort. Sedan protesterar hon lite lagom mot Sigtuna och allt vad den världen står för. Det känns, tycker jag, inte helt övertygande åt något håll. Det kanske helt enkelt är så att jag inte lyckades komma Elin inpå livet. Jag tycker inte jag lärde känna henne tillräckligt. Som om hon befann sig lite i en bubbla. En bubbla som kanske hade behövt spricka för att det skulle kännas mer angeläget.

måndag 17 januari 2011

Den förbjudna skogen

Titel; Den förbjudna skogen

Författare; Brandon Mull
Förlag; Rabén & Sjögren

Jag visste inte alls vad jag kunde förvänta mig då jag började läsa den förbjudna skogen, mer än att det var första delen i en Fantasy trilogi.

Boken handlar om syskonen Seth och Kendra som ska tillbringa några veckor hos sin farmor och farfar eftersom deras föräldrar ska ut på en kryssning med mammans släktingar. Barnen kan inte följa med och föräldrarna känner att de måste resa då det handlar om ett arv och en önskan från barnens morföräldrar.

Just den biten tyckte jag kändes lite krystad. Det här med en sista önskan och att alla syskonen skulle åka på en kryssning tillsammans, men att barnen inte skulle med?

Barnen har i alla fall knappt träffat sin farmor och farfar tidigare och ser inte alls fram emot att tillbringa flera veckor mitt ute i ingenstans. Huset ligger långt ute i vildmarken och då de är på väg dit ser de att vägen är kantad med skyltar som lyder; Varning för hagelbössa och Inkräktare torteras osv. Inget vidare trevligt mottagande.

Väl framme får Seth och Kendra reda på att det är en mängd saker som de absolut inte får lov att göra, det finns en hel massa regler som de måste lova att följa. Som att inte gå in i skogen eller gå för nära dammen. Självklart dröjer det inte länge förrän de gör just detta, och snart blir de varse varför de här reglerna har satts upp.

Det är inget vanligt hus farfadern och farmodern bor i (och var finns förresten farmor?), och det är ingen vanlig skog runtom. Farfadern är skogvaktare och det visar vara allt annat än ett enkelt arbete att sköta.

Det här är en ganska lättläst, men spännande bok, och det ska bli intressant att läsa de andra delarna då de ges ut.

Grattis till Johanna Lindbäck för fin nominering!

Såg precis att Johanna Lindbäck blivit nominerad till Nordiska barnbokspriset för Saker som aldrig händer (Rabén & Sjögren). Kul tycker jag och många läsare på Båtsmansskolans skolbibliotek som gillar alla Johanna Lindbäcks böcker!

Här kan man läsa mer.
Rabén & sjögren

torsdag 13 januari 2011

Fångad

Titel; Fångad
Författare; Lucy Christopher
Förlag; Rabén & sjögren

Det var ett tag sedan jag läste Fångad, och jag väntade medvetet med att skriva någonting om den, för jag ville få lite tid att fundera. Efter det att jag läst ut boken så var jag lite förvirrad. Jag visste inte riktigt vad jag skulle tycka. Det vet jag inte riktigt nu en tid efter heller!

På sätt och vis så tycker jag om den och på sätt och vis inte. Boken gör att jag känner mig lite obehaglig till mods. Och det är kanske bra? Det är kanske exakt så författaren vill att man som läsare ska känna sig då man läst boken. Ibland kan det ändå kännas OK att bli obehagligt berörd av en bok, men ibland så känns det inte OK, och jag kan inte bestämma mig för hur det är den här gången!

Men, boken handlar i alla fall om Gemma som, när hon är på semester i Bangkok tillsammans med sina föräldrar, blir bortförd av en man som kallar sig för Ty. Han drogar henne och tar med sig henne till Australien. Till ett hus långt, långt ut i vildmarken som han ställt iordning enkom för detta ändamål.

Ty är övertygad om att han genom att ta med sig Gemma, att ta henne bort ifrån allt välbekant och allt hon håller kärt, gör henne en stor tjänst. Han är helt övertygad om att Gemma, efter det att hon kommit över chocken, kommer att inse fördelarna med detta liv Ty valt åt dem båda.

Efter ett tag får man klart för sig att Ty träffade Gemma första gången i London då Gemma bara var 10 år gammal. Ända sedan dess har han haft koll på henne. På vad hon gör, hur hon mår, vem hon umgås med etc.

Utan att avslöja för mycket så kan jag säga att Gemmas känslor för Ty förändras allt eftersom tiden går. Även om hon hela tiden vill komma tillbaka hem igen, till sina föräldrar och till sina vänner, så ändrar hon gradvis uppfattning om Ty och om vem han är och vad han står för.

Bortser man ifrån min kluvna känsla över att känna mig obehaglig till mods, så är det här en spännande berättelse, och jag tror den kommer att få många läsare!

måndag 10 januari 2011

Populäraste böckerna på Båtsman november och december 2010

1. Kyssen; Jacquelin Wilson
2. Utan ett ord; Linwood Barclay
3. Darkside; Tom Becker
4. Tunnlar; Roderick Gordon
5. Hur kär får man bli; Katarina von Bredow
6. Stormvarning; Anthony Horowitz
7. Sommaren jag blev vacker; Jenny Han
8. Ett nytt liv på köpet; Emma Granholm
9. Här ligger jag och blöder; Jenny Jägerfeldt
10. Himlen börjar här; Jandy Nelson

Nya böcker på Båtsman december 2010

80 grader från Varmvattnet; Karin Alfredsson
Klockan 21:37; Karin Alfredsson
Kvinnorna på 10:e våningen; Karin Alfredsson
Mamma. pappa, barn; Carin Gerhardsen
Vyssan lull; Carin Gerhardsen
Jenny, Jenny; Annika rosendahl
Fyrmästarens dotter; Ann Rosman
Ondskans hotell; Sharon Siamon
Silversaxen; Sharon Siamon
Väx upp - och dra till fjällen; Tomas Dömstedt
Som om ingenting; Katarina von Bredow
Festen är min; Marita Gleisner
Afrodite och sveket; Ritta Jacobsson
Snart är jag borta; Hanna Jedvik
Hedvig; Annelis Johansson
M som i Mara; Cannie Möller
Fångad; Lucy Christopher
Skrämd till tystnad; Norah McClintock
Himlen börjar här; Jandy Nelson
En lek med elden; Derek Landy
Skulduggery Pleasant; Derek Landy
Impact; James C. Dekker
Pain & Wastings; Carrie Mac

Det fördolda

Titel; Det fördolda
Författare; Michael Hjort &; Hans rosenfeldt
Förlag; Norstedts

Jag blev väldigt förvånad då jag insåg att jag inte redan skrivit något inlägg om Det fördolda. Det var ett bra tag sedan jag läste boken, så det är en klar miss från min sida! Men här kommer det.

Det fördolda är första delen i en serie skriven av Michael Hjort och Hans Rosenfeldt. Precis nyligen kunde man se fösta boken filmatiserad på SVT med Rolf Lassgård i en av huvudrollerna. Kändes lite konstigt att titta på filmen så nära inpå ändå att boken kom ut. Först trodde jag att det var någonting annat, men insåg ju snart att det inte var så det låg till. När man väl vant sig vid tanken kändes det helt OK.

Konstigt däremot var att se andra delen på tv innan andra boken kommit ut. Vad är meningen här? Ska det komma en tvåa i bokserien som man redan sett som film? Eller hoppar de helt enkelt över det som hände i tv serien, andra avsnittet? Jag hänger inte riktigt med hur de tänker här. Ska bli spännande att se vad som händer i bok två. Som jag definitivt ska läsa för jag tycker det här är riktigt bra!

En av huvudpersonerna är Sebastian Bergman, psykolog. I början av boken är Bergman på väg att tömma sina föräldrars hus efter moderns död. Man märker snabbt att han inte har haft något kärleksfullt förhållande gentemot sina föräldrar. Tvärtom verkar det ha varit en mycket kylig relation. Under tiden som Bergman befinner sig i sina föräldrars hus, (som han för övrigt försöker göra sig av med så snart han bara kan, med möbler, personliga tillhörigheter, rubbet) begås det ett mord i staden.

Riksenheten som efter några dagar tar sig an fallet visar sig vara den grupp Sebastian Bergmna tidigare varit verksam inom. Av olika anledningar vill Bergman in i gruppen igen och erbjuder därför sina tjänster. Vilket inte tas emot så där vädigt muntert av vissa av de gamla kollegorna  eftersom Sebastian bergman inte är alldeles enkel att samarbeta med.

Lite känner man ju igen. en grupp poliser med olika karaktärer, en huvudperson som är lite besvärlig att ha att göra med etc. Men det känns inte alls tråkigt eller gammalt! Tvärtom. Det här är underhållande läsning och jag ser mycket fram emtor fortsättningen. Om nu inte bok två då är det man redan sett filmatiserad  förstås. Men så hoppas jag att det inte är. Slutet sedan är riktigt bra. En riktig cliffhanger som gör att man vill läsa mer riktigt snart.