tisdag 31 augusti 2010

Sommaren jag blev vacker


SOMMAREN JAG BLEV VACKER; Jenny Han

Det här är första boken i en trilogi, och jag kommer absolut att läsa de andra delarna också när de kommer ut. Andra delen har redan kommit ut på engelska.

Vi får möta två familjer, eller delar av dem, som alltid firar sommaren tillsammans i en av familjernas sommarhus precis vid havet. Miljöerna är underbara; gammalt lagom slitet trähus med skönt nedsuttna soffor, stora träverandor, härligt kök, precis vid stranden osv. Man blir avundsjuk! Jag vill också ha ett sådant hus att åka till varje sommar.

Huvudpersonen heter Belly och kommer till huset tillsammans med sin storebror Steven och sin mamma Laurel som är barndomsvän till Susannah, som äger huset. Susannah har två söner; Conrad och Jeremiah, som Belly och Steven då har träffat varje sommar ända sedan de var riktigt små.

Man får tillbakablickar genom hela boken, vilket ger en djupare bild av hur relationerna mellan ungdomarna har varit genom åren.Det står ganska snart klart att Belly är förälskad i Conrad, och har varit det i många år, medan Jeremiah är intresserad av Belly. Men, saker och ting förändras? Det är mycket som händer denna sommaren. På både gott och ont.

Det är mest Belly man följer, hur hon tänker och vad hon känner. Det kommer ytterligare en kille, Cam, in i bilden vilket komplicerar saker ännu mer. Det är svårt för alla inblandade att förhålla sig till varandra. Är det som syster och "nästan" bror, eller tjej och kille? Ingen vet riktigt nu när de alla blivit äldre. Conrad har också andra bekymmer denna sommar. Det har de alla, men det kanske märks tydligast på Conrad som har svårt att hantera situationen.

Jag tycker alla personer i boken är kärleksfullt beskrivna, men kan inte låta bli att jämföra Belly med Auden, som huvudpersonen heter i Mycket mer än så av Sarah Dessen. Det är en hel del likheter, men jag tyckte nog mer om Auden. Trots sin bristfälliga sociala förmåga känns hon på något vis som en varmare person.

Men, som sagt, jag kommer absolut att läsa del två och tre och jag tror att det här är en bok som kommer att vara utlånad mycket i år!

måndag 30 augusti 2010

Mycket mer än så


MYCKET MER ÄN SÅ; Sarah Dessen

Auden är, åtminstone i början av boken, en mycket ensam tjej. Även om hon intalar sig själv att det är så hon vill ha det, att situationen är självvald, förstår man ganska snart att det är något som saknas i hennes liv.

Det här är en tjej som tar sina studier på allvar. Både mamman och pappan (som är skilda) befinner sig i den akademiska världen och det är enbart det som räknas i Audens värld. För henne vill säga, hennes äldre bror har gjort precis tvärtom och befinner sig sedan flera år tillbaka på någon sorts rundresa i Europa. I hans fall är det ett helt OK sätt att vara enligt föräldrarna, medan Auden ska vara duktig flicka med höga betyg.

Det här innebär att Auden inte har haft något socialt liv att tala om under hela High School tiden. Inga danser, inga kompisar, ingenting förutom skolarbetet. Denna sista sommaren innan College känner hon sig rastlös och illa till mods. Till råga på allt har hon sömnproblem (allt kaffe???) och har inte sovit en hel natt på evigheter. Istället sitter hon och hänger och sörplar i sig kaffe och pluggar på sitt stamfik. Allt detta medan mamman (lärare/föreläsare vid universitetet i staden) tar emot horder av dyrkande studenter i hemmet.

Utan att egentligen veta varför bestämmer hon sig för att hälsa på sin pappa och hans nya familj, fru och nyfödd dotter, under sina sista åtta veckors ledighet. Alla som har bott i ett hus med en nyfödd bäbis vet att tillvaron inte är riktigt förutsägbar. Som nybliven mamma är man inte riktigt sig själv och det är inte helt lätt att komma som gäst till ett hem med ett spädbarn…

Auden känner sig obekväm och dessutom besviken på sin pappa som hon tycker tar för lite ansvar. Dessutom har hon mammans eviga telefonsamtal som undrar hur det går och vill höra allt skvaller. Av en händelse får hon syn på pappans nya frus kassaböcker och hjälper henne att ordna upp lite trassel i bokföringen. Efter detta börjar hon arbeta lite varje dag i styvmammans affär. En affär som i stort sätt står för allt Auden och framförallt mamman föraktar; Yta och mode. En affär full av rosa accessoar och märkeskläder.

I affären lär Auden känna de andra tjejerna som arbetar där och till en början blir det inte alls bra, men allteftersom slappnar Auden av och börjar hänga mer och mer med ungdomarna i staden. Hon träffar också Eli under sina nattliga irrfärder, för hon sover fortfarande inte på nätterna. Samtidigt som Auden lär sig de sociala koder hon varit helt ovetandes om, får hon också omvärdera vissa personer i sin närhet. Allt är inte svart eller vitt.

Det blir en sommar då hela Audens liv förändras, allt som hon känt sig så säker på känns inte alls lika självklart längre. Till slut måste hon också ställa sig frågan om det verkligen stämmer att om man en gång lärt sig att cykla glömmer man aldrig bort hur man gör…

Jag kommer definitivt att läsa allt jag kommer över av Sarah Dessen! Efter vad jag förstår så finns det inga andra böcker än den här översatta till svenska, så jag får försöka hitta dem på engelska. Men, jag skulle bli mycket förvånad om hennes äldre böcker inte översätts nu, för MYCKET MER ÄN SÅ, tror jag många, många människor kommer att läsa och tycka väldigt mycket om.

Emmy Moréns dubbla liv


EMMY MORÉNS DUBBLA LIV; Barbara Voors

Emmy, som är 15 år, känner sig sviken av föräldrarna som precis har separerat. Speciellt av mamman som flyttat från familjens hem i Stockholm till Göteborg för att börja ett nytt jobb. Sedan mamman flyttade har hemmet börjat rasa samman. Ingen städar (det är egentligen Emmys uppgift, men hon bryr sig inte), om de äter middag så blir det färdigmat och stämningen är allt annat än god.

När mamman försöker ta kontakt struntar Emmy antingen i att svara eller så håller hon en väldigt kort ton. Som läsare förstår man dock att hon verkligen saknar sin mamma väldigt mycket. Emmy har heller inte så många vänner, hon är ensam med en dröm om att bli regissör så småningom. Hon regisserar hela tiden sin tillvaro, alltså som hon önskar att det skulle se ut. Skriver dialoger i huvudet, får människor att bete sig som de skulle göra om de hade hennes anvisningar att rätta sig efter. Sedan blir det då lite av en besvikelse när verkligheten ter sig annorlunda.

En dag googlar hon sitt eget namn och får en träff. Det är en skådespelerska som bor inne i Stockholm och de båda Emmy börjar brevväxla per mail. Det blir väldigt personliga brev, de delar verkligen med sig av sina innersta tankar och båda två har stort utbyte av brevväxlingen.

Parallellt händer det också saker privat med den 15-åriga Emmy. Hon träffar faktiskt två tjejer på skolan som hon blir vän med och killen hon varit förälskad i länge visar sig ha en annan. Sakta men säkert inser Emmy att livet inte behöver vara så trist och svårt ändå.

Som läsare förstår man att det finns ytterligare en koppling mellan de båda Emmy Morén och man undrar hur Barbara Voors ska få ihop slutet.

Jag tyckte mycket om den här boken. Lite lågmäld med ett fint, nästan lite poetiskt språk, och med väldigt intressanta karaktärer.

torsdag 26 augusti 2010

När vi försvann


NÄR VI FÖRSVANN; Cylin och John Busby

Det här är en verklighetsbaserad berättelse som utspelar sig i Cape Cod, USA. Efter ett överfall på pappan i familjen, John Busby, då han blir skjuten i huvudet i tjänsten, (han arbetar som polis) förändras hela familjens tillvaro fullständigt.

I boken är det omväxlande Johns Busby själv och dotter Cylin som skriver, vilket gör att man får höra historien ur två olika perspektiv. Dels två olika personer och dels ur en vuxen och ett barns perspektiv, vilket gör att bilden av vad som hände blir mer sammansatt.

John Busby är, innan han blir skjuten, en polis som inte ställer upp på det spel som många andra i poliskåren håller på med. Att man behandlar människor olika, beroende på vem man är, var man bor och kanske framförallt vem man känner. Vissa privatpersoner i staden styr med järnhand även över en stor del av poliserna. Med hot, som ibland enbart förblir hot och ibland genomförs, får dessa personer polisen att göra som de vill och inte vad lagen säger.

Busby vägrar dock att spela enligt deras regler. Han delar ut böter till alla som bryter mot lagen och arresterar dem han måste, vem i staden de än känner. Detta sätt att vara ställer till problem, och gör att han kommer på kant med bland annat vissa högt uppsatta politiker i staden. Men, Busby känner sig stark. Han har lagen på sin sida och han är inte rädd för någon. Man får en känsla som läsare att han har ett oerhört gott självförtroende, och tror att han kan klara av det mesta.

En dag på väg till ett kvällspass blir han skjuten i huvudet när han sitter i sin bil. Han hinner se bilen, men hinner inte se vem som sitter i eller någon registreringsskylt. Han blir så svårt skadad att han blir kvar på sjukhuset i många månader och måste genomgå många och svåra operationer.

I och med att han är polis anser man att det handlar om hämnd av någon Busby träffat på i tjänsten. Busby själv är helt övertygad om vem det handlar om och försöker genom att skriva lappar till poliserna som har hand om fallet få dem att leta i den riktningen.

Hela familjen Busby anses vara utsatta för fara och tillvaron förändras totalt. De har polisvakter i huset dygnet runt, barnen får poliseskort till skolan etc. Barnen blir isolerade när inga kompisar får lov att leka med dem och så småningom, när det inte görs några framsteg i utredningen, mognar ett beslut om att flytta till hemlig ort fram.

Det är intressant att läsa omväxlande ur dotterns och faderns perspektiv, och att det är en berättelse baserad på en sann historia gör att man börjar funderar på hur saker och ting egentligen står till.

VÄLKOMNA ALLA NYA PÅ BÅTSMANSSKOLAN!


VÄLKOMNA ALLA NYA ELEVER PÅ BÅTSMANSSKOLAN!

Och välkomna också alla målsmän till nya elever på Båtsmansskolan!

Jag heter Annette Olsson och arbetar som skolbibliotekarie. Jag arbetar också vissa dagar nere på huvudbiblioteket i Mölnlycke. Vill ni låna böcker tillsammans med era barn och få lite tips på plats så är jag säkrast där tisdag eftermiddag och kväll.

På skolan finns jag på plats måndag, onsdag och torsdag.

Här på bloggen skriver jag bland annat lite kort om de barn och ungdomsböcker jag läser, och tipsar också om länkar till lite olika författare och andra bra sidor era barn kan ha nytta av i sitt skolarbete.

Nedan har jag skrivit lite om det som jag går igenom med eleverna när de kommer som nya till skolan. Det är bra om ni som målsmän också är medvetna om vad som gäller vid lån av både skolböcker och skönlitteratur.

Först går jag igenom de olika hyllorna och visar var de kan hitta olika typer av litteratur, så de ska känna sig hemma på biblioteket. Under terminerna så kommer jag ut i klasserna med jämna mellanrum och bokpratar och tipsar om bra böcker.

Därefter berättar jag lite vad som gäller när man lånar och när man är på biblioteket;

• Tänk på att inte störa andra. Alla ska känna att skolbiblioteket är ett lugnt ställe dit man kan gå om man vill sitta i lugn och ro och läsa en bok eller plugga. Självklart får man prata med varandra, men tänk på att visa hänsyn.

• Datorerna är ENBART till för skolarbete! Surfar på nätet gör man hemma.

• Det är jätteroligt när det kommer in elever på biblioteket och sitter och läser! Ni är varmt välkomna! Men, det är inte OK att bara lämna alla böcker man tagit fram på bord och i soffor när man går…man ställer tillbaka böckerna efter sig. Vet ni inte var de ska stå så frågar ni mig så hjälper jag er.

• Självklart har man inga skor i soffor och på borden. Det är inte så trevligt för nästa person som kommer in.

• Var rädd om böckerna! De skolböcker ni lånar är det ni själva som har ansvaret för. Vissa av böckerna ska ni ha i fyra år…det är viktigt att ni inte blandar ihop era böcker med kompisens. När ni sedan ska lämna tillbaka boken är det viktigt att ni lämnar samma bok som ni lånat. Annars finns ju den boken kvar på ditt lånekort. Klä om böckerna med plast eller omslagspapper och skriv namn på etiketterna så är det lättare att hålla ordning på dem!

Senare under läsåret kommer jag att träffa alla 6:or i biblioteket för en liten genomgång av lite olika databaser som eleverna har tillgång till och för att prata lite om informationssökning på nätet och källkritik. Vi kommer också att titta lite på Härryda kommuns hemsida och gå igenom hur man söker i bibliotekskatalogen.

Om det är någon som undrar över någonting så är ni välkomna att ta kontakt med mig per telefon eller E-post. Telefon nr står på skolans hemsida och E-post adressen är;
annette.olsson@harryda.com

Jag hoppas ni kommer att trivas på Båtsman och att ni kommer att hitta många bra böcker att läsa, och glöm inte att alla är välkomna att komma med tips här på bloggen eller att kommentera inlägg!

onsdag 25 augusti 2010

Besatt


BESATT; Ann Cassidy

I den här boken får vi möta Elise, som lever tillsammans med sin mamma. Storebrodern sitter i fängelse och pappan är helt och hållet frånvarande.

Elise är förälskad i sin jämnårige granne, Carl, och hoppas att kärleken är besvarad. Carl och Elise tillbringar mycket tid tillsammans och har alltid gjort det. De har alltid varit vänner, och ibland har det hänt saker som gjort att Elise börjat hoppas och tro att de kanske kommer att bli mer än vänner.

När Sandy börjar som ny på skolan och Carl och Sandy blir ett par, tror Elise till en början att det kommer att ta slut lika snabbt som Carls förhållanden brukar göra. Sandy är amerikanska och Elises totala motsats. Hon är öppen och glad och tycker om att umgås med människor och att lära känna nya personer. När Elise så smått börjar inse att det kanske är mycket allvarligare mellan Carl och Sandy än vad hon först trott, börjar hon planera för att få dem att göra slut.

Som läsare anar man att Elise har en något skev bild av verkligheten. I sina försök att sära på Carl och Sandy drar Elise igång en räcka händelser som slutar i katastrof för alla inblandade. Inte minst för henne själv. Det är en sorglig berättelse som visar hur illa det kan gå om man trasslar in sig i lögner och dessutom har oturen på sin sida.

Ann Cassidy är skicklig på att skriva psykologiska thrillers för ungdomar. Hon bygger upp en stämning och man förstår att det kommer att sluta illa, men man vet inte hur illa.

måndag 23 augusti 2010

Fallen ängel


FALLEN ÄNGEL; Becca Fitzpatrick

Det här är en bok som, tror jag, kommer att passa de av er som gillar t ex Twilight, House of night och Frost…inga vampyrer och inga varulvar dock. Här är det istället ärkeänglar som står för det omänskliga.

Huvudpersonen är Nora, som plötsligt får en ny bänkkompis på biologilektionerna (lite Twilight, klassrumskänsla där!). Hon känner sig obehaglig tillmods i Patch’s, som killen heter, närvaro, och vet inte riktigt hur hon ska hantera situationen. Trots att han skrämmer henne blir hon mot sin vilja mer och mer intresserad, och får tillslut erkänna för sig själv att hon faktiskt är förälskad.

Som läsare förstår man ganska snart att det är någonting som inte är riktigt som det ska med Patch, men det tar ett tag in i boken innan man förstår vem som är ’the bad guy’. Det dyker nämligen upp två killar till på scenen som verkligen anstränger sig för att vinna Noras och hennes bästa kompis förtroende.

Lite för osammanhängande med ett par osannolika händelser för mycket för min smak, men jag tror som sagt absolut den kommer att gå hem hos många, framförallt tjejer, i åttan och nian!

torsdag 19 augusti 2010

Bree Tanner


BREE TANNERS ANDRA LIV: EN LJUDET AV DITT HJÄRTA ROMAN; Stephenie Meyer

Hmmm, tänkte jag. Det här hoppar jag nog över…jag tyckte ju faktiskt att tvåan, trean och i alla fall halva fyran av Twilight-böckerna kändes lite väl mycket transportsträcka. Men så fick den åka med hem i alla fall!

Problemet är att jag fortfarande, efter att ha läst boken, känner ungefär som innan! Det blev liksom inte någonting av det. Jag kan absolut förstå att man som riktigt Twilight-fan måste läsa den. Självklart vill man det! Men för mig som i och för sig tyckte om den första och definitivt kan förstå dragningskraften i uppföljarna, även om jag inte själv är helt med, är den egentligen lite onödig att läsa.

Jag kom inte ens ihåg Bree ifrån Ljudet av ditt hjärta…jag var tvungen att friska upp minnet lite.

Men, som sagt. Nu finns den på Båtsman, både på svenska och engelska!

Blodets röst


BLODETS RÖST; Magnus Nordin

Det här är då uppföljaren till SKUGGVARELSER, och det har hunnit gå tre år sedan Kira lämnade Gotland. Vad Daniel inte visste då, och fortfarande inte vet, är att Kira var gravid när de skiljdes åt och att han nu har en dotter som är tre år gammal. Ett barn som egentligen inte ska få lov att finnas enligt varulvarnas uråldriga lagar. Hittills har Kira stått under klanledaren Roags beskydd, som lovat Kiras mamma att ta hand om Kira och hennes dotter.

Men, det finns andra starka krafter med bland annat Wegg, Daweylins son, i spetsen. Allt sedan Daniel och Kira dödade Daweylin den där sista kvällen på Gotland för snart tre år sedan, har Wegg bara bidat sin tid och väntat på sin chans att utkräva hämnd.

Kira blir tvungen att lämna ifrån sig sin dotter, och beger sig än en gång till Gotland för att lämna Alea i Daniels vård.

Ungefär samtidigt återvänder Daniel till ön. När Kira hade lämnat honom flyttade han till Stockholm för att glömma och han har inte varit hemma på tre år. Anledningen till att han återvänder nu är att hans pappa gått bort. De båda har i stort sett inte haft någon som helst kontakt under de år som Daniel bott i Stockholm, och Daniel bär på en massa gammal bitterhet gentemot sin pappa.

Han blir förvånad när han upptäcker att bilskroten är i gott skick och att pappan har satsat stort de senaste åren. Under och efter begravningen får Daniel klart för sig att pappan ändrat sig under tiden han själv varit borta. Han har slutat dricka och gått in för att göra skroten till något han kan lämna efter sig åt Daniel att ta över en vacker dag.

Självklart går det inte bara att glömma och förlåta allt som hänt, men sakta så börjar Daniel förstå att hans pappa i alla fall försökt sitt bästa efter det att de skiljts åt. Beslutet att inte återvända till Stockholm utan att stanna kvar och ta över efter skrot-Lasse mognar fram allt eftersom dagarna går.

Ett kort tag efter det att Daniel återvänt hittar man ett skelett efter något som ser ut att vara en enormt stor hund, eller kanske t o m en varg, i ett fiskenät.

Polisen drar igång en undersökning när det visar sig att hunden (?) är ihjälstucken med någonting vasst i nacken. Snar har man kopplat ihop händelserna med hönshuset och när Linda blev överfallen i stallet för tre år sedan med skelettfyndet.

Den polis som leder arbetet är en kvinna som heter Kim Jäger och som bara är tillfälligt placerad i Visby. Man förstår ganska snart att Kim Jäger är en väldigt speciell polis som inte enbart arbetar med vanligt polisarbete.

Magnus Nordin kan verkligen det här med att skriva spännande böcker! Det här är riktigt bra, och som jag skrev i inlägget om SKUGGVARELSER, så känns det riktigt fräscht. Inte alls Twilight-aktigt utan något alldeles eget. Min känsla när jag läste BLODETS RÖST var att; Hjälp! Det här känns precis som om det kan vara sant, så här kan det faktiskt vara…och det måste ju vara ett gott betyg när boken faktiskt handlar om varulvar!

måndag 16 augusti 2010

Skuggvarelser


SKUGGVARELSER; Magnus Nordin

Skuggvarelser utspelar sig på norra Gotland, i ett litet samhälle som heter Nejde, och det är Daniel som är huvudperson.

Daniel bor med sin alkoholiserade pappa, skrot-Lasse, som driver en bilskrot. Mamman dog när Daniel var 14 år och efter det har det bara gått utför med pappan. Det har gått så långt så att det blir Daniel, som inte har något körkort ännu, får köra hem sin pappa från krogen.

En dag flyttar det in en udda familj, bestående av en äldre man och två ungdomar, i ett ödehus som kallas för Ryssens hus. Ryssen var egentligen från Estland och efter det att han dog har stugan stått tom. Folk i Nejde tycker de tre nykomlingarna verkar underliga och skygga, och förmodar att de är illegala invandrare.

När Daniel träffar dem första gången kommer de till skroten för att få hjälp med sin bil, och Daniel blir nästan omedelbart förälskad i Kira som flickan heter. Linda, Daniels granne och barndomsvän, som utan att Daniel vet om det, är kär i honom blir misstänksam och tycker de tre främlingarna beter sig underligt.

Än värre blir det när en familj i ett annat samhälle blir av med alla sina höns och Lindas lillasysters katt försvinner. Lindas syster har följt efter katten till ödestugan och sett när pojken tog katten, och efter det är den borta. Den hittas sedan död och illa hanterad en bit från huset. Hos familjen som blev av med hönsen är dottern övertygad om att det var en varulv som bröt sig in i hönshuset. Naturligtvis är det ingen som lyssnar på henne. Inte förrän linda får höra talas om saken och åker dit för att tala med flickan. Linda har nämligen smugit sig fram till Ryssens hus för att se om hon kan få reda på vad som hänt med Loppan, som katten heter. Väl där fick hon se något som nästan skrämde livet ur henne. Ingen lyssnar förstås på Linda heller. Allra minst Daniel som är blint förälska i Kira.

Jag blev positivt överraskad av SKUGGVARELSER och håller nu på med uppföljaren. Nordin skriver alltid spännande och bra tycker jag, men jag var lite misstänksam mot just varulvstemat. Det kändes lite Twilight och Frost och ärligt talat känner jag mig rätt så mätt på den typen av litteratur….men, Skuggvarelser känns fräsch. Lite roligt också att den kom ut första gången 2002. Långt före Twilight och co. alltså.

fredag 13 augusti 2010

Saker som aldrig händer


SAKER SOM ALDRIG HÄNDER; Johanna Lindbäck

Det här är en bok som jag verkligen hade sett fram emot att få läsa! Jag tycker, som ju också märks här på bloggen, mycket om Johanna Lindbäcks tidigare böcker; EN LITEN CHOCK, MIN TYP BRORSA och TÄNK OM DET DÄR ÄR JAG.

Även om BRORSAN…fortfarande är min favorit så blev jag inte besviken på SAKER SOM ALDRIG HÄNDER. Nu visste jag ju, efter att ha läst olika bloggar och recensioner, på ett ungefär vad den handlade om, så innehållet som sådant bjöd inte på några egentliga överraskningar

Johanna Lindbäck är skicklig på att skriva om vardagliga problem utan att det blir varken banalt eller överdrivet. Utan att ha med varken för mycket sex, våld eller ond bråd död så blir det ändå engagerande. Som alltid så skildrar, tycker jag, JL killarna på ett väldigt fint sätt. Man får för sig att hon är omgiven av riktigt genuint trevliga, ansvarstagande män i olika åldrar i verkliga livet! Jag undrar om det är så?

Den här boken handlar om Andreas som är ihop med Hanna. Andreas har precis fått flytta från stan, Luleå, till sin pappa i Björsbyn, som ligger några mil utanför stan. Mamman som Andreas brukade bo hos har fått jobb i Stockholm och ska bo där. Granne med pappan bor Erik och hans familj. Erik och Andreas var bästa kompisar när de var små medan Andreas föräldrar och Andreas fortfarande bodde tillsammans alla tre.

Det känns lite ansträngt i början, att ta upp bekantskapen igen. Det är lite trevande. Men, så småningom så hittar de tillbaka till den otvungna relation de hade som barn. Det här är mycket en bok om relationer. Inte bara Andreas och Hannas och Andreas och Eriks relationer, utan också hur Andreas handskas med, som han ser på det, kompisarnas svek.

Enda invändningen jag har, som man inte ska läsa om man inte har läst boken, är att kompisen Erik, och detta anar man ganska tidigt i boken, är homosexuell. Det hade varit så mysigt med en kille som är en bra kompis, bra på att lyssna, intresserad av kläder och assecoarer, som inte är homosexuell. Men, tanken är kanske att det behövs fler ungdoms/unga vuxna romaner som tar upp ämnet. Så, missförstå mig rätt; jag tycker det är helt rätt att upp ämnet i sig, men jag hade önskat att det inte var just Erik. Det blir lite chablon artat just med tanke på personlighet.

Annars; Jag ser redan fram emot nästa Johanna Lindbäck!

Findig Violet Park


FINDING VIOLET PARK; Jenny Valentine

Jag läste den här boken efter det att jag läst BROKEN SOUP av samma författare. De är helt fristående så det spelar ingen roll alls i vilken ordning man läser dem i.

Mina förväntningar var ganska höga på Finding…, eftersom jag tyckte så mycket om Broken Soup, och jag blev inte alls besviken.

Här är det Lucas, mellanbrorsan i en familj bestående av mamma och tre barn, som berättar. Pappan försvann för flera år sedan och har inte hörts av. Ingen vet om han lever eller är död. Lucas vill gärna tro att pappan kommer att komma tillbaka. Han var journalist i krigshärjade områden och det kan ju faktiskt vara så att det hänt något som gjort att han t ex tappat minnet.

Eftersom Lucas var så pass ung när pappan försvann kommer han egentligen inte ihåg så mycket som han skulle vilja, om hur pappan egentligen var som person. Tankarna på pappan och det faktum att Lucas en tidig morgon på väg hemåt träffar en gammal dam på en sliten taxistation drar igång en räcka händelser som får Lucas att ändra uppfattning om vissa saker i livet.

Den gamla damen han träffar heter, eller hette för hon är död när de båda möts, Violet Park. Lucas får syn på en urna inne på taxistationen den där morgonen, och synen drabbar honom på något vis. Han vet inte riktigt varför, men han vill få bort den gamla damen från den trånga, stökiga lokalen, där taxichaufförerna använder ett alldeles för grovt språk för en så pass gammal dams öron.

En av de saker jag tycker mest om i Jenny Valentines böcker är den värme och omtanke som skildras, människor och framförallt syskon, emellan. Det är något nästan rörande över hur Lucas hanterar sin lillebror. Eller hur Rowan i BROKEN SOUP tar hand om Stroma. Man tar hand om varandra, tar ett ansvar för varandra. Inte nödvändigtvis för att man måste utan för att man vill.

Jag ser mycket fram emot att läsa mer av Jenny Valentine.

Broken Soup


BROKEN SOUP; Jenny Valentine

Jenny Valentine är en Brittisk författare som vunnit fina priser för sina ungdomsböcker i England, och det är lätt att förstå varför när man läser BROKEN SOUP.

Jag var fast från första sidan. Det är en ganska lågmäld bok, inga färgstarka, sprakande personligheter utan mer eftertänksamma och omtänksamma.

Jenny Valentine väver samman sin berättelse på ett väldigt fint sätt, allt faller helt naturligt på plats.

I början av boken får vi möta Rowan som av en för henne helt okänd kille får ett foto som han påstår att hon har tappat. De står inne i en butik, och först försöker Rowan få honom att inse att det inte är hennes. Men han insisterar och till slut tar hon emot fotot, som visar sig vara ett negativ.

Detta är början på en historia som via ganska krokiga väger kommer att leda till att Rowans liv förändras för alltid.

Rowans familj har varit med om en tragedi då hennes storebror, högt älskad av dem alla, dog i en olycka när han var ute och reste. Ha drunknade när han var ensam ute och simmade sent en kväll. Efter detta gick det utför för familjen, och till slut skiljde sig föräldrarna. Pappan flyttade och Rowan och hennes lillasyster bor hos mamman och träffar pappan ibland på helger och lov.

Vad ingen, mer än Rowan och lillasyster Stroma, vet är att mamman är helt tablettberoende, och hade det inte varit för Rowan så hade ingenting fungerat i hemmet överhuvudtaget.

Man vill både skratta och gråta när man läser boken, och åtminstone jag ville snabbt läsa fler böcker av Jenny Valentine.