måndag 31 maj 2010

Mmm, snart sommarlov!

Snart lov...det blir inte mycket skrivet här på bloggen de här veckorna, jag vet. Mängder med läromedel som lämnas tillbaka och ska tas om hand. Alla nior som vill tömma sina skåp, böcker som är borta, böcker som är glömda, böcker som är förväxlade med någon annans...variationerna är oändliga! Men, "peppar, peppar", det ser inte alltför mörkt ut på påminnelselistorna. Och, snart är det som sagt lov!

torsdag 27 maj 2010

Bryta om


BRYTA OM; Åsa Anderberg Strollo

Jag såg plötsligt att jag inte skrivit om BRYTA OM här på bloggen, vilket är mycket märkligt eftersom det här är en av mina absoluta favoriter!

Vi får träffa Minna som precis ska börja gymnasiet. Hon har medvetet valt en skola som ligger på andra sidan av stan (Stockholm) för att inte behöva riskera att hamna med människor som känner henne sedan tidigare.

Grundskolan har präglats av stök och Minna har rykte om sig att vara en besvärlig och våldsam tjej. Vilket inte är alls konstigt. Hon har sedan hon varit liten bott ensam med sin mamma som är psykiskt sjuk och har åkt in och ut på vårdhem i alla år. Minna har med andra ord fått ta hand om både sig själv och dessutom sin mamma alltför länge. Pappan är mycket frånvarande, fullt sysselsatt med sin nya, mer lätthanterliga, familj.

Nu har allt vridits om ytterligare ett snäpp och mamman är riktigt dålig. Trots sin oerhört utsatta situation är Minna helt inställd på att klara gymnasiet. Hon har allt klart för sig. En helt ny skola som innebär en helt ny start. Ingen vet vem hon är, hon kan vara vem hon vill och lämna det gamla bakom sig.

Pengar är naturligtvis ett problem, men ingenting som hon inte kan lösa. Lite trixande med skolkorten och en tom glasslåda med till skolan som hon kan fylla med skolmat är några av sätten hon använder sig av för att klara vardagen.

Det visar sig dock att en av de första personer hon träffar på i den nya skolan är en tjej hon känner sedan tidigare, vilket omkullkastar alla Minnas planer. På grund av vissa händelser i klassen faller Minna in i sitt gamla mönster, och våldet trappas upp mer eller mindre av sig självt tills allt faller samman.

En mycket angelägen bok om ensamma och utsatta ungdomars situation. Jag drabbades helt klart hårt när jag läste den för några år sedan och har sedan dess pratat mig varm för boken i många olika sammanhang. Läs, läs, läs!

Andra bokpratet med 8:orna 2010


1. DET ÄR SÅ LOGISKT ALLA FATTAR UTOM DU; Lisa Bjärbo
2. OM JAG STANNAR; Gayle Forman
3. NÄR NATTEN ÄR SOM MÖRKAST; Britt Engdal
4. KNIVSEGG; Robert Swindells
5. SLÄKTET; Guillermo del Toro, Chuck Hogan
6. BLODLÄGE; Johan Theorin

När jag skriver det här har vi inte haft det här bokpratet ännu....vi var tvungna att flytta på tiden. Hoppas, hoppas, hoppas att det hinns med innan avslutningen!

onsdag 19 maj 2010

Knivsegg


KNIVSEGG; Robert Swindells

Robert Swindells har skrivit flera stycken mycket bra böcker som ges ut av Argasso förlag. Knivsegg tycker jag är en av de bästa.

Boken handlar om Sam som utan att egentligen vara utsatt själv, går omkring och är rädd nästan jämt för ett gäng på skolan. De bär kniv och är riktigt hotfulla. Sams kompis har gått ett steg längre än Sam och skaffat en egen kniv, att använda i självförsvar om det skulle behövas.

Sam vet att gängledaren förr eller senare kommer att ge sig på honom eftersom Sam gjorde sig lustig över hans namn när de var små. Han märker att Cecil True, som han heter, inte har glömt någonting.

Skolan Sam går på har ett projekt där ungdomarna går hem till pensionärer och hjälper till med lite småjobb. Vid ett av dessa tillfällen hamnar Sam hos en pensionerad kommandosoldat från andra världskriget. Av en slump hittar Sam en kniv i mannens trädgårdsskjul, vilken han tar med sig.

Kniven gör så att Sam agerar annorlunda än vad han skulle ha gjort utan den, och detta försätter honom i situationer där våldet trappas upp. Den gamle mannen förstår vad som är på gång, och berättar sin historia för Sam. Berättelsen gör att Sam tänker till, lämnar tillbaka kniven och börjar se på saker och ting med nya ögon.

Vad som är så bra med den här boken är bland annat att den visar hur lätt det är att saker går överstyr. När någonting är gjort kan det vara väldigt svårt att ångra sig, och i värsta fall leder det ena till det andra och man kan inte hoppa av. Ofta behövs det att någon ser att något är på tok, och att denna någon också vågar lägga sig i vill hjälpa till.

När natten är som mörkast


NÄR NATTEN ÄR SOM MÖRKAST; Britt Engdal

Vill man läsa något spännande men lite mer lättläst kan det här vara något. NÄR NATTEN ÄR SOM MÖRKAST handlar om Max och Amanda som är 13 år. De bor på en skärgårdsö någonstans utanför Göteborg. Max kommer ifrån en gammal prästsläkt på ön. Han och hans pappa bor fortfarande kvar i den gamla prästgården, fast att Max pappa inte är präst. Han var den som bröt den gamla traditionen.

Amandas släkt har också bott i generationer på ön, men Amanda själv är adopterad från Indien. Till en början bidrar detta faktum till att Max och Amanda får en dålig start på det grupparbete om släktforskning de har i skolan. Max slänger ur sig något han ångrar redan innan det är ute ur munnen på honom.

Trots att Max inte tror på spöken känner han att det är en kvinna som besöker honom på nätterna. Någon som doftar av rosor och som verkar vilja visa honom någonting. Efter lite släktforskning kommer Amanda och Max fram till att det hela kan ha att göra med en gammal släkting till Amanda. En viss Lisa Kristina Larsdotter från Linderö blev 1888 dömd till döden för att ha mördat sitt nyfödda barn. De får veta att hon senare blev benådad, men fick ändå tillbringa resten av sitt liv i fängelse.

Ungdomarna hittar gamla brev och forskar vidare i historien.

Sommarlovsläsning!



Nu får ni låna på sommarlån på skolbiblioteket. Det ni lånar hem fr o m nu kan ni alltså ha kvar hela sommarlovet. Passa på och låna hem en massa bra böcker så ni inte blir utan!
Några bra exempel på läsning som varar länge är serierna om den ljuvliga draken Temeraire och Magi-serien om Septimus Heap. Favoriter båda två...

måndag 17 maj 2010

Judaskyssen


JUDASKYSSEN; Anna Grue

Ursula Oresen arbetar som konstlärare på en internatskola. Hon trivs bra med tillvaron och har väl egentligen ingenting att klaga på. Förutom på kärleken då kanske, eller rättare sagt bristen på densamma.

En dag ringer det på dörren och in i Ursulas liv kliver den oerhört charmige Jakob Heurlin. Jakob säljer ekologiska färger, är bra mycket yngre än Ursula, och Ursula faller pladask. Det märkliga, tycker Ursula, är att Jakob verkar ha kommit för att stanna. Till en början är hon helt övertygad om att det är något fel, inte kan väl hon ha haft en sådan tur. Men, allt eftersom tiden går och Jakob stannar kvar invaggas hon i säkerhet. Hon har ju heller inte berättar för någon levande själ att hon för en tid sedan vunnit flera miljoner på lotto. Så det kan ju omöjligt ha någonting med pengarna att göra?

Men, en dag, när Ursula sagt upp sig från sitt arbete för att ägna sig åt sin (och Jakobs) livsdröm och ordnat så att alla bankkonton är gemensamma, försvinner Jakob med pengarna för att aldrig höras av igen.

Ursula tycker det hela är förfärligt pinsamt och har inte alls någon lust att göra en polisanmälan. Trots alla sköna miljoner hon har blivit av med. Istället tar hon kontakt med en av sina elevers pappa, Dan Sommerdahl, som har ett visst rykte om sig efter att ha hjälpt polisen med ett komplicerat fall året innan. Sommerdahl anlitas som någon sorts privatdetektiv och lovar att göra vad han kan för att få pengarna tillbaka och att hitta Jakob Heurlin.

Det står ganska snart klart för alla inblandade att Jakob är en svårare fisk att fånga än vad de först trott. Han är en kameleont som under årens lopp har lurat ett ganska stort antal damer på deras lotto vinster. Varje gång med ett nytt namn och en ny oklanderlig identitet, med alla papper i ordning. Jakten går tvärs över Danmark och vidare till Goa, Indien innan allt ställs på sin spets.

Okänt offer


OKÄNT OFFER; Tana French

I den första boken om Cassie Maddox levde hon under falsk identitet på universitetet i Dublin för att infiltrera kriminella kretsar. I OKÄNT OFFER blir både Cassie och hennes chef mycket förvånade när Lexie, som Cassies påhittade person hette, plötsligt påträffas död…

Den döda, som naturligtvis inte är Lexie eftersom denna person faktiskt inte existerar, är mycket lik Cassie vilket ger polisen ett unikt tillfälle att skicka in Cassie istället. De hävdar alltså att Lexie har överlevt knivöverfallet och kommer att bli återställd. Under den tid som Lexie/Cassie tillbringar på sjukhuset sliter Cassie med att memorera och sätta sig in i Lexies liv.

Hon delar ett hus med tre män och en annan kvinna som alla arbetar på universitet. Det är ett udda gäng som tillbringar all sin lediga tid tillsammans. Hit in ska alltså Cassie bege sig och låtsas vara någon annan. Det är en besvärlig situation, som inte blir lättare av att hon fascineras av invånarna i huset och av Lexie som person. Hon dras med in i deras mycket speciella tillvaro.

Den här är, tycker jag, en väldigt bra bok! Jag tyckte mycket om den första, TILL SKOGS, och tycker minst lika bra om den här. Historien i sig är närmast osannolik, men det gör liksom ingenting. Man dras med, och fängslas av både personer och handling. Lite sorgligt är det dock att Rob inte har någon plats i historien. Man undrar om han är helt borta eller om han kommer att göra come back i nästa roman av Tana French. Jag hoppas det!

Den tionde gåvan


DEN TIONDE GÅVAN; Jane Johnson

Jag hade inga förväntningar alls när jag började lyssna på Sharon Dyalls uppläsning av DEN TIONDE GÅVAN. På boken i sig alltså. Anledningen till att jag valde den här cd-boken var just att det var Sharon Dyall som läste. Jag hade tidigare hört henne läsa TUSEN STRÅLANDE SOLAR och tycker att hon gör detta helt fantastiskt.

Jag behövde inte lyssna alls länge innan jag var helt inne i denna historia. Personerna blir levande och man ser dem verkligen framför sig. I och med att berättelsen utspelar sig i två tidsplan, dels i nutid och dels under 1600-talet, blir det aldrig tråkigt.

Julia Lovat får i avskedsgåva av sin älskare sedan 7 år tillbaka (som också är hennes barn- och ungdomsväns man) en bok om broderier. Michael som visar sig vara en riktig typ fick tag på boken via en annan vän till Julia. När han senare får reda på att den kan vara värd en del pengar gör han allt för att få tillbaka den.

Julia blir helt fascinerad av boken eftersom det med tunn fin stil över sidorna med broderimönster är skrivet en dagbokstext från 1600-talet. Det är Catherine Ann Tregenna, en ung kvinna från Cornwall, som skriver. Till en början ar Catherine, kallad Cat, allmänt uttråkad och önskar sig lite mer spänning i sitt liv. Just spänning får hon mer än nog av när hon och halva befolkningen i staden där hon bor blir bortförda av muslimska pirater från Marocko. De som överlever sjöresan blir sålda som slavar på marknaden.

Julia fängslas av Cat’s historia och följer efter i hennes fotspår till Marocko för att försöka få reda på vad som verkligen hände med henne och de andra invånarna från Cornwall. Genom ett par bevarade brev ifrån samma tidsepok får Julia klart för sig att händelsen med piraterna faktiskt har ägt rum, samt att Rob, Cat’s fästman hemma i Cornwall, ger sig iväg till Marocko för att försöka köpa henne fri.

Den här boken innehåller inte bara en utan flera kärlekshistorier. Jag blev helt klart positivt överraskad och hoppas på fler böcker av Jane Johnson!

Fler baby ramsor


Här kommer några till av de ramsor vi har haft med nu i vår.

En tumme tittar upp
En tumme tittar ner
Så går han bakom ryggen
Då syns han inte mer

Men, vad är det här?
Var är min kompis?
Han som brukar vara där?

Hej din gamle tumme!
Ropade du på mig?
Jag var ju bakom ryggen,
och letade efter dig!

En tumme ropar hej!
En tumme ropar hoj!
Så leker de tillsammans och har så jätteskoj!

Fingerramsa

Den lilla hönan värpte ägget
Den lilla hönan stekte det
Den lilla hönan dukade bordet
Den lilla hönan åt det
Men, den lilla, lilla som är så smal
hon fick bara äta skal

Vår lilla prost

Skatan gick på gatan
Skulle låna borr
Vad ska du med borr?
borra en liten vagn
Vad ska du med vagn?
köra lite hö
Vad ska du med hö?
ge vår lilla ko
Vad ska du med ko?
mjölka lite mjölk
Vad ska du med mjölk?
ysta lite ost
Vad ska du med ost?
Ge vår lilla prost som predikar så vackert i
våran lilla kyrka!

Alt. Ge till min mamma/pappa/mormor etc som lagar så god mat i köket...

torsdag 6 maj 2010

Det är så logiskt alla fattar utom du


DET ÄR SÅ LOGISKT ALLA FATTAR UTOM DU; Lisa Bjärbo

Här är en bok som jag har väntat på att få läsa! Oj, vad jag har väntat…Jag tycker ju om Johanna Lindbäcks böcker, och Lisa Bjärbo har blivit jämförd med JL på flera ställen. Jag undrade ju så klart om det skulle kännas för likt för att kännas bra, om handling eller personer skulle vara för lika handling eller personer in någon av JL:s böcker. Men, nej! Jag sträckläste DET ÄR SÅ LOGISKT…och jag tyckte väldigt mycket om det jag läste. Skönt!

Språket håller (det låter inte som när en vuxen människa försöker låta ungdomlig. Brrr, det kan låta riktigt illa…)

Vi har Ester och Johan som går på gymnasiet, och som har känt varandra ända sedan de var riktigt små. De har hållit ihop i vått och torrt. Riktiga bästisar. De har varit de emot hela världen. Ester är spontan, snurrig, pratig och glad. Johan lite mer stillsam, den som håller tillbaka. Den som väntar ut utbrotten, och står stadigt på andra sidan.

Det hade nog kunnat fortsätta sådär, i alla fall tills någon av dem blev kär på riktigt och det kanske inte skulle finnas lika mycket tid kvar åt Ester och Johan. Om det inte hade varit så att Johan sedan fyra år tillbaka ungefär har vetat att han är kär i Ester. Inte bara kompis alltså, utan kär i, på riktigt. Trots detta har han valt att inte berätta, han hoppas att det ska gå över av sig självt.

Ester däremot, är galet kär i Adam. Charmig hårdrocks kille som spelar i band. Efter månader av längtande blickar och viskande i korridorer ser Adam plötsligt Ester. Efter en spelning följer hon med till replokalen, och sedan är de ett par. Kanske? Eller? Ester vet inte riktigt. De första dagarna efter spelningen är hon fruktansvärt nervös att han inte ens ska känna igen henne. Det gör han, och de börjar träffas lite grand.

Här någonstans tar Adams tålamod slut. Han vill inte låtsas längre, utan berättar för Ester hur han känner. Sedan blir det tyst…De kan inte riktigt umgås längre. De där orden som blivit sagda far runt emellan dem och Adam drar sig undan, undviker Ester..

En invändning jag har är om tjejen som kommer inflyttandes i klassen, Amanda från Göteborg, som blir intresserad av Adam och som Adam kanske känner något för. Hon är i alla fall inte lika komplicerad som Ester att ha att göra med, tycker han. Här blir det lite för uppenbart vad som ska hända. Fast hur skulle Ester annars få upp ögonen för vad som håller på att hända och för hur hon egentligen känner för Johan? Jag vet inte.

En person jag gillar väldigt mycket är Esters brorsa Emil. Wow, vilken kille! Underbart också att läsa om syskon som är snälla mot varandra och bryr sig på riktigt, utan att det blir töntigt och fel. Väldigt fint skildrat. Men Emil, jag skulle nästan önska att han fick en egen bok. Att Lisa Bjärbo ska skriva fler ungdomsböcker, med eller utan Emil i, är någonting jag absolut önskar!

Likheten med Johanna Lindbäcks böcker ligger mycket i hur de skildrar ”vanliga människor” med ”vanliga problem”. Men, vanliga problem innebär ju inte att de inte är viktiga. Tvärtom! De är jätteviktiga. Både JL och LB är duktiga på att skildra vardagsproblem som inte känns konstruerade, med hög igenkänningsfaktor.

Nu ser jag fram emot att få läsa Johanna Lindbäcks fjärde bok SAKER SOM ALDRIG HÄNDER!

Afrodite och skulden


AFRODITE OCH SKULDEN; Ritta Jacobsson

AFRODITE OCH SKULDEN tar vid ett kort tag efter det som hände i boken innan; AFRODITE OCH OLYCKSTRASTEN. Ditte är lite nere, drömmer mardrömmar och har egentligen inte lust med någonting. Alexander ska åka utomlands med sina föräldrar och Ditte åker ut i skärgården med sina föräldrar. Lite mot sin vilja tycker hon att det är rätt OK. Huset de hyr är jättefint med härlig utsikt, stor altan och pool.

Föräldrarna vakar över Afrodite som hökar, vilket irriterar henne. De vågar inte riktigt lita på att hon inte ska råka illa ut igen och de har svårt att hantera när hon ger sig iväg ut på egen hand.

En gammal väninna till Dittes mamma, som har en dotter i samma ålder som Afrodite, bor i närheten av huset de hyr. Trots att de är så olika som två tjejer kan vara, blir de hopfösta av Olivias mamma. Det går inte alls bra, utan slutar med att Ditte tar parti för Robin, en ensam kille som helt hamnat utanför Olivia och hennes gäng. De trakasserar honom. Klottrar på väggen till deras lada och sabbar Robins moppe. Som om inte det vore nog så har Robin sin mammas aggressive, före detta och skumma pojkvän att se upp med. Eller? Är det Robin som ljuger och Olivia som talar sanning när hon påstår motsatsen? Att det är Robin som inte är klok och håller på stökar?

Alla är rädda för Tompa, Robins mammas fd sambo, som har ett helt skrotupplag med gamla bilar stående på tomten, plus en massa otrevliga bensintunnor. De flesta i samhället misstänker att han misshandlar Robins mamma och att han har en massa skumma affärer för sig, men ingen vågar ingripa.

Som vanligt tar Afrodite parti för dem som är svaga, och som det verkar, orättvist behandlade. Precis som i de tidigare böckerna om Afrodite är det lätt att komma in i boken. Den är spännande och det händer mycket. Vad som kanske skiljer den här senaste boken från de andra skulle kunna vara att den här är lite mer otäck i och med att det är barn med. Barn som far illa.

Tredje bokratet med 7:orna VT 2010


1. ELDBÄRARE; Anders Björkelid
2. FROST; Maggie Stiefvater
3. HÄXSKOLAN; Emily Gould och Zareen Jaffery
4. AFRODITE OCH SKULDEN; Ritta Jacobsson
5. MORD I BLICKEN; Lena Lilleste
6. STREET; Eva Susso
7. OM JAG STANNAR; Gayle Forman
8. HOOD; Mats Wahl

onsdag 5 maj 2010

Till skogs


TILL SKOGS; Tana French

TILL SKOGS kom ut på svenska 2008, och är Tana French’s uppmärksammade debutroman. Nu har det kommit en uppföljare på svenska OKÄNT OFFER, och en tredje del på engelska; FAITHFUL PLACE.

Cassie Maddox och Rob Ryan är kollegor vid mordroteln i Dublin. De har arbetat tillsammans länge och är väl sammansvetsade. De känner varandra utan och innan, alla medarbetare ser dem som en enhet snarare än två olika personer. De avslutar varandras meningar och de vet exakt hur den andre tänker. Det känns mycket sorgligt när de glider ifrån varandra, utan vad det verkar, någon möjlighet att reparera skadan.

Beskrivningen av deras relation och personligheter är en av de saker som gör att jag tycker att boken är så bra. Personerna känns verkliga och det är en soldisig nostalgi som jag gillar över tillbakablickarna.

Fallet de arbetar med länkas samman med en händelse i Robs barndom. Då han hette Adam Ryan och var 12 år. Tillsammans med sina vänner lekte han i skogen när kompisarna försvann och aldrig återfanns. Adam hittades tillslut, med skorna fyllda av blod och minnesförlust.

I nutid ska Cassie och Rob utreda mordet på en 12-årig flicka vars kvarlevor påträffats vid en arkeologisk utgrävning, inte långt ifrån den skog där Adams vänner försvann, då för längesedan.

Det är ett komplicerat fall och Ryan måste dölja, eller åtminstone inte öppet skylta med, sin rätta identitet, för att få fortsätta med utredningen. Allt eftersom arbetet går långsamt framåt börjar Ryan minnas fragment av sommaren då han var 12 år.

Populäraste böckerna april 2010


1. EXPERT PÅ ATT RODNA; Katarina von Bredow
2. FLYKTEN FRÅN BERGANIEN; Eva Ibbotson
3. SVENHAMMEDS JOURNALER; Zulmir Becevic
4. SIRENEN; Angie Sage
5. PRINSESSAN OCH MÖRDAREN; Magnus Nordin
6. SOM JAG VILL VARA; Katarina von Bredow
7. TYP JÄTTEKÄR LIKSOM: Lotta Löfgren-Mårtensson
8. MIN TYP BRORSA; Johanna Lindbäck
9. DARKSIDE; Tom Becker
10. OM JAG STANNAR; Gayle Forman

Nya titlar för Båtsman i april 2010


1. MORD I BLICKEN; Lena Lilleste
2. ELDBÄRARE; Anders Björkelid
3. AFRODITE OCH SKULDEN; Ritta Jacobsson
4. UNDER VINGARNAS SKUGGA; Julia Sandström
5. STREET; Eva Susso
6. TILL JORD SKALL DU BLI; Kjetil Johnsen
7. SKUGGKYSST; Richell Mead
8. FROST; Maggie Stiefvater

måndag 3 maj 2010

Mord i blicken


MORD I BLICKEN; Lena Lilleste

Det här är den sjunde delen i serien om Tommy och Flisen, och den är minst lika spännande som de andra böckerna.

I den här boken åker Tommy med Flisen och hans mormor och morfar till Teneriffa. De ser fram emot en härlig vecka med sol och bad. Men, det första som händer på flygplatsen är att de träffar sura Gullan som arbetar på skolans expedition. Hon ska till Teneriffa på bröllopsresa...Dessutom hamnar de på samma hotell som Gullan och hennes man Stellan.

Det är en snygg tjej som heter Sophia med på resan. Både Flisen och Tommy blir lite intresserade. Så när Sophia undrar om de har lust att träffa henne sent på kvällen för att gå iväg till en bar hon känner till, så tvekar de inte speciellt länge. Klart de vill hänga med. De väntar tills Flisens mormor och morfar har somnat innan de smyger ut. Men Sophia dyker inte upp. Däremot ser de en man från hotellet som beter sig sig skumt. Han gör affärer, som de tror handlar om knark, med en maskerad man. Precis innan den okände mannen tittar upp och ser rätt på Tommy och Flisen hör de att han säger: If someone sees my face, he must die...

Precis som i de tidigare böckerna är MORD I BLICKEN inte bara en deckare, utan det handlar egentligen lika mycket om andra saker i killarnas liv. Tjejer, föräldrar och annat viktigt.Och precis som i de tidigare böckerna blir man väldigt nyfiken på fortsättningen när man läst den sista meningen i boken.....!