onsdag 31 mars 2010

Ny bok av Stephenie Meyer!


Nu kommer det en ny Twilight-bok. Eller egentligen är det mer av en novell, enligt Stephanie Meyers hemsida. Den ska komma ut lagom till filmen, i juni.

Titeln på boken är; The Short Second Life of Bree Tanner, och handlar om en new-born vampyr. Tydligen skrev Stephenie Meyer på den här berättelsen av och till under arbetet med Twilight, som ett litet komplement Det var meningen att den här berättelsen skulle finnas med i The Twilight Saga: The Official Guide, men det visade sig att den var för lång. Alltså fick det bli en egen liten bok. I jämförelse med tegelstenarna i Twilight-serien så är ju 200 sidor inte så mycket...

Det kommer också att bli så att den här boken kommer att finnas tillgänglig att läsa online om man inte vill springa iväg och köpa eller låna boken.

Mer om boken och mycket annat finns att läsa på Stephenie Meyers hemsida, och en länk till den hittar ni till höger på denna sidan!

Andra bokpratet med 7:orna 2010


Till det andra bokpratet för terminen med 7:orna hade jag med mig;

1. ONDVINTER, Anders Björkelid
2. AFRODITE OCH OLYCKSTRASTEN; Ritta Jacobsson
3. DÄR TVÅ HAV MÖTS; Marie-Louise Jensen

måndag 29 mars 2010

Svart ängel


Jag såg precis att den fjärde delen i vampyrserien House of nights SVART ÄNGEL kommer ut i Juni...Vi får väl se om vi hinner få in den och i så fall om någon hinner låna den som sommarlån!

Sirenen


Då har jag läst färdigt SIRENEN, den femte delen i serien om Septimus Heap. Från början var det meningen att det skulle bli tre delar, vilket jag tyckte lät bra. Sedan kom del nummer fyra, och jag blev jätteglad! När det sedan blev klart att det skulle bli en femma tyckte jag det lät helt OK…

Om det kommer fler delar återstår väl att se. Men en sak är säker. Kommer det den sjätte del så kommer jag glatt att läsa den också!

I SIRENEN hamnar Septimus med vänner efter lite olika strapatser på en mystisk ö. Brandsprutan blir svårt skadad av blixten under en storm och de måste nödlanda. Ombord på Brandsprutan är Septimus, Jenna och Beetle.

Det händer som vanligt mycket, och vi får träffa många gamla bekanta som exempelvis tant Zelda, Vargpojken, Simon Heap, Lucy, Nicko och Snorri.

Septimus får hjälp ifrån lite oväntat håll med att rädda Brandsprutan som är riktigt illa däran. Men, genom att ta emot hjälp utsätter han sig själv för en fara som kan bli riktigt knepig att ta sig ur.

Tycker man om de fyra första delarna om Septimus ska man absolut läsa SIRENEN.

måndag 22 mars 2010

Amor...


AMOR ANFALLER; Mårten Melin

Artur har problem. Han är kär. Det borde kanske inte vara något problem, egentligen, men Artur är kär i Tammi. Tammi går bara i 3:an, och Artur går i 5:an. Dessutom är hon bästa kompis med Ronja, som är Arturs lillasyster.

Artur vill absolut inte att det ska komma ut att han är kär i sin lillasysters kompis, och detta gör att han trasslar in sig i en massa lögner. Ännu besvärligare blir det när Arturs kompis Adam blir kär i Nelly. Nelly som är kär i Artur…

Pål & Co


HEMSK MISSTANKE; Pia Hagmar

En annan bok för de lite yngre…

Det här är första delen i serien om Pål & Co. De andra delarna heter FARLIG VINST och LÖMSK LÄNGTAN.

Påls föräldrarna har precis separerat och Pål saknar sin pappa, och också datorn som pappan tog med sig. Pål har tillsammans med sin mamma flyttat in i en tråkig lägenhet och allt känns trist. Mamman gråter och orkar inte ta sig för någonting. Hon städar inte, och har inte ens packat upp flyttlådorna.

Pål blir besvärlig i skolan och kommer på kant med både lärare och andra elever. Snart är det hans födelsedag och inte ens det känns kul. Han vet att inte mamman har råd med något han vill ha, allra minst en dator. Hon beklagar sig hela tiden över att det till och med är svårt med mat och andra nödvändigheter.

Så blir livsmedelsaffären rånad, och Pål krockar med rånaren. Tillsammans med två klasskompisar försöker han leta reda på rånaren, och de tror sig ha vissa spår.

Kalle Skavank


BRANDEN VID SÖDERBYSJÖN; Petrus Dahlin

Detta är en av de böcker jag kommer att ta med mig när jag besöker en annan skola än där jag själv arbetar, senare i veckan.

Det här är den 7:e boken om Kalle Skavank och hans kusin Dilsa. I alla böckerna får man en kort förklaring till varför Kalle kallas för just Kalle Skavank. Det är en mycket sorglig anledning. När Kalle var liten var han väldigt nära att dö, då han blev påkörd av ett tåg. Det gjorde han nu inte, men han miste sitt ena ben och sin mamma, som dog när hon räddade Kalle. Nu har Kalle en protes och klarar sig alldeles utmärkt. Det märks knappt på honom att han har ett riktigt ben och en benprotes.

Den här händelsen står det inte så mycket om i böckerna, mer än att man ibland får reda på att det kan vara besvärligt att exempelvis cykla långt.

Kalle bor tillsammans med sin pappa som också har en kiosk där Kalle brukar hjälpa till på helger och lov. Därför brukar han kalla sig kioskdeckare, som man också brukade kalla de deckare som gick att köpa i just kiosker när Kalles pappa växte upp. I alla böckerna är Dilsa, en av Kalles kusiner med. De löser mysterierna tillsammans och ofta är det faktiskt Dilsa som kommer på det där sista som gör att de tillslut löser gåtan.

Böckerna om Kalle Skavank är spännande, och jag tycker att de två sista; GRAVSTENEN I ENSKEDEDALEN och BRANDEN VID SÖDERBYSJÖN är lite hemskare och mörkare än de andra. I den senast BRANDEN…hotas exempelvis Kalle och Dilsa av tre aggressiva tonårskillar i kiosken som Kalles pappa äger och det hela känns lite otäckt.

Ofta blir man lite vilseledd i böckerna. Man tror att man vet precis vem som har begått brottet, men så tillkommer det nya bevis, och man tvingas ändra uppfattning. De här böckerna tycker jag kan läsas av barn mellan ca 8-11 år, beroende på hur långt man kommit i sin läsning och om man gillar deckare och spänning.

Percy Jackson


Tänkte bara meddela att vi har fått hem Percy Jackson och Titanernas förbannelse...Ni är många som har frågat efter Percy Jackson serien. Tyvärr verkar det som om första delen FÖDD TILL HJÄLTE är slut på förlaget. Andra delen; PERCY JACKSON OCH MONSTERHAVET är beställd och kommer förhoppningsvis snart!

Jag har inte läst den här serien så jag kan inte skriva någonting om den direkt. Jag tror inte jag kommer att hinna läsa den heller, vi får se...

Serien handlar i alla fall om halvguden Percy Jackson som är son till havsguden Poseidon. De här böckerna blev väldigt populära i USA och finns som ni säkert redan vet, också som film!

Annan skola

På fredag ska jag iväg och prata böcker på en annan skola än den jag arbetar på i vanliga fall. Då kommer jag förutom att möta elever från senaredelen också att träffa lite yngre elever än vad jag är van vid! Det ska bli spännande och roligt. Några inlägg om några av de böcker jag har läst inför mötet med de yngre årskurserna kommer att komma in lite senare.

Ondvinter


ONDVINTER; Anders Björkelid

Ondvinter är första delen i en serie som heter Blodet. Sunia och Wulf är tvillingar som bor tillsammans med sin pappa på en ödsligt belägen gård. Syskonen har alltid haft ett väldigt starkt band emellan sig, de behöver aldrig förklara vad de tänker eller känner för den andre, de vet ändå.

De förstår att det är något speciellt med deras pappa, som de faktiskt inte vet namnet på, vilket bara det är mycket märkligt…De andra männen i byn behandlar honom på ett sätt som nästan är lite vördnadsfullt, kanske t o m som om att de är lite rädda för honom.

Människor ifrån byn kommer alltid till gården när de vill ha hjälp med att spåra och jaga björn, varg eller andra rovdjur som stryker runt gårdarna.

Så händer det någonting som gör att Sunia och Wulf tillslut förstår att deras pappa har burit på en mörk hemlighet i hela deras liv. Plötsligt står de ensamma i världen och de önskar att de hade hunnit få lära sig mycket mer av det förflutna som tycks komma ifatt dem med rasande fart.

Det här är en Fantasybok med inslag av förr i tiden. Det är en ganska mörk berättelse, våldsam på sina ställen. Den är inte alls som exempelvis Harry Potter eller Magiserien. Även om dessa böcker också kan bli våldsamma och lite otäcka, så är det här någonting annat. Framförallt så har den inte med de roliga bitarna som känns igen från HP och Magi.

Det händer mycket och det är väldigt spännande. En del historiska fakta om Blodet, som Sunia och Wulf tillhör, kan vara lite komplicerat att hålla ordning på, annars är den ganska lättläst. Del nummer två heter ELDBÄRARE och den finns inte på Båtsman ännu, men om ni tycker om Ondvinter så köper vi in den också.

torsdag 18 mars 2010

Sorgesång


Nu har min bokcirkel träffats och diskuterat SORGESÅNG av Siri Hustvedt. Jag tyckte mycket om den här boken, även om det ibland kunde kännas att det var lite väl många berättelser på gång samtidigt. Vissa händelser blev inte mer än parenteser, ett litet sidospår som det inte blev särskilt mycket med, utan kändes oavslutade.

En sak jag tänkte på när jag läste var att boken handlar mycket om olika sätt att uttrycka sig på; skriva, måla, fota, gå i terapi etc. Boken handlar också mycket om minnen och hur man väljer att förvalta sina minnen.

Det hela utspelar sig i New York och i Minnesota. Vi får följa Erik Davidsen, som arbetar som psykoterapeut i NY. Han lever ett ensamt liv efter sin skilsmässa. Vi möter också hans syster Inga, och hennes dotter Sonja. Ingas man, berömd författare och regissör, dog för ett antal år sedan och Inga har mycket sorg kvar att bearbeta. Utöver tragedin att fadern dog upplevde Sonja 11/9 på när håll.

Miranda och hennes dotter, Eriks hyresgäster, är andra viktiga personer i boken. Liksom Eriks och Ingas döde far och Mirandas före detta man.

Det händer så mycket i boken och den är så full av komplexa människor, deras öden och symbolik att det skulle krävas ett väldigt långt inlägg för att göra allt rättvisa. Istället för att skriva långt (och virrigt?) uppmanar jag istället till läsning!

onsdag 17 mars 2010

Engelska böcker





Vi har fått in lite nya engelska titlar, som det är många som efterlyst. Nu står de här titlarna i hyllan!

CLICK HERE (TO FIND OUT HOW I SURVIVED SEVENTH GRADE); Denis Vega
WHAT MY MOTHER DOESN'T KNOW; Sonya Sones
WHAT MY GIRLFRIEND DOESN'T KNOW; Sonya Sones
FREEFALL; Roderick Gordon & Brian Williams

Det finns inlägg om de svenska översättningarna av Click here, What my mother doesn't know och What my girlfriend doesn't know, sedan tidigare här i bloggen. Då heter böckerna; Klicka här (för att se hur jag överlevde 7:an), Vad min mamma inte vet och Vad min flickvän inte vet.

Sirenen


Nu har den kommit! Femte boken om Septimus Heap och co. är här. Det är redan kö på den, så kom in och reservera om ni vill läsa!

Jag har inte läst den själv ännu, men den handlar om när Septimus, Jenna och Beetle är ute och flyger och på grund av en storm tvingas landa på en av sju öar i ett hav.

På denna underliga ö träffar de på en märklig flicka som är en före detta lärling, en siren och mycket annat!

Första bokpratet med 6:orna VT 2010

På första bokpratet med sexorna var det dessa böcker som jag hade med mig;

1. FLYKTEN FRÅN BERGANIEN; Eva Ibbotson
2. SKOGENS SYSTRAR; Petrus Dahlin
3. REKRYTEN; Robert Muchamore

tisdag 16 mars 2010

Biblioteksråd 1 VT 2010!

Så, nu har vi äntligen haft vårt första möte med biblioteksrådet för i år. Det kom bara elever från 7:an och 8:an, hoppas vi kan få med oss lite fler nästa gång :-)!

Vi pratade mest om inköpstips, som jag ska kolla upp, men också om bokcirkeln som vi tänkte starta upp här, via bloggen. Inlägg om detta senare i veckan. Förslag på böcker som vi skulle diskutera i cirkeln blev; HUNGERSPELEN, ALICE I UNDERLANDET (kanske jämföra med filmen...)och DARKSIDE.

måndag 15 mars 2010

Saker som aldrig händer


SAKER SOM ALDRIG HÄNDER; Johanna Lindbäck

Jag längtar efter att få läsa Johanna Lindbäcks fjärde bok! Så här ser den ut i alla fall och den kommer ut i juni. Jag tycker mycket om de tre tidigare böckerna: EN LITEN CHOCK, MIN TYP BRORSA och TÄNK OM DET DÄR ÄR JAG (det finns inlägg här på bloggen om alla tre titlarna), och har helt klart höga förväntningar på SAKER SOM ALDRIG HÄNDER…

Boken handlar om Andreas som precis har flyttat från Luleå till sin pappa som bor i Björsbyn, ett litet samhälle utanför stan.

Andreas börjar umgås med Erik, som var Andreas bästa kompis när de var små. Det blir också Erik som ställer upp när alla andra, kompisar i klassen och flickvännen sviker.

Ytterligare inlägg kommer såklart när jag läst boken!

Janis den magnifika


JANIS DEN MAGNIFIKA; Johanna Nilsson

På baksidan av boken står det:

”Jag heter Janis och just nu sitter jag i brorsans bil, som jag snott. Jag är sjutton år och har inget körkort, men det skiter jag i, för jag måste norrut, bara norrut, för att hitta det ultimata som jag och Emelie sa att vi skulle hitta tillsammans. Och så ska jag sörja tills ingen sorg finns kvar.”

Visst blir man nyfiken? Jag blev det i alla fall, och jag blev inte besviken. Förvånad kanske, men inte besviken. Förvånad över att anledningen till att Janis snor brorsans bil och drar norrut inte var den som jag först trodde.

Det dröjer inte så länge innan man som läsare får reda på vad som hänt. Varför Janis åker på sin roadtrip ensam, och inte tillsammans med Emelie som de hade planerat. De två skulle göra sitt livs resa när de slutat skolan. Träffa fantastiska människor, vara med om häftiga upplevelser, se norrskenet…Nu blev det inte så. Emelie svek, eller svek Janis?

Det här är en bok som tar upp många svåra ämnen. Kompisskap, utanförskap, kärlek, vuxna som sviker och mycket annat.

torsdag 11 mars 2010

Första bokpratet med 7:orna


Då har jag haft första bokpratet för den här terminen med våra 7:or, och vips så var de böckerna som jag presenterade utlånade! Kul! Böckerna det handlar om är:

1. NABUS BOK; Zizon Corder
2. REKRYTEN; Robert Muchamore
3. VAD MIN MAMMA INTE VET och VAD MIN FLICKVÄN INTE VET; Sonya Sones
4. DEN FEMTE SYSTERN; Mårten Sandén

Det finns inlägg på bloggen om alla böckerna sedan tidigare, om någon skulle glömma bort vad de handlar om...

Någon eller några av titlarna kanske får följa med till 6:orna i nästa vecka. Vi får se!

De döda språkens sjö


DE DÖDA SPRÅKENS SJÖ; Carol Goodman

Om man tycker om att läsa ”akademisk litteratur”, romaner med exempelvis internatskolemiljöer, med Donna Tartts DEN HEMLIGA HISTORIEN som norm, så ska man läsa DE DÖDA SPRÅKENS SJÖ!

Jane Hudson återkommer till sin gamla skola för att undervisa i latin. Under hennes sista tid på skolan skedde en tragedi. Tre ungdomar dog under oklara omständigheter Jane har i alla år levt med vetskapen att hon är den enda person som vet vad som egentligen hände. Men är hon verkligen det? Och vet hon allt som stod bakom de tre tragiska dödsfallen? Till Janes fasa börjar historien upprepa sig då hon återkommer till skolan. Unga kvinnor drabbas av depression och självmordstankar. Delar av Janes egen gamla dagbok dyker upp.

Jag tyckte absolut om den här boken; Internatskola, akademiskt utbildad ”duktig flicka” som återkommer till sin hemort, något dolt ur det förflutna som är på väg att avslöjas…absolut en bok för mig!

Sedan gillar jag när huvudpersonen är den som befinner sig utanför ett specifikt sammanhang där han eller hon inget hellre vill än att ingå i. I det här fallet blir Jane, som barn, vän med ett syskonpar som står (ohälsosamt?) väldigt nära varandra. Eller som när ett ensambarn blir bästa vän med ett tvillingpar, eller kompis med någon som har en stor stökig och för dem väldigt exotisk familj. Det handlar om att författaren ska kunna förmedla en precis känsla av någonting som man egentligen inte kan precisera! Luddigt? Hmm, ja ganska! Vad jag försöker förklara är känslan av när man vill tillhöra en viss grupp människor eller ingå i någon speciell miljö utan att man egentligen vet varför. Man fascineras av någonting det är svårt att sätta ord på. Och det behöver definitivt inte handla om pengar, som i exklusivt dyra miljöer. Det är någonting helt annat, som att plötsligt få en känsla av att ha hittat helt rätt i tillvaron.

Hela det senaste stycket blev egentligen en parentes i sammanhanget Jag menar inte att Goodman lyckas hela vägen med att förmedla den speciella känslan jag är ute efter, men hon är där och skrapar, och det är inte illa det!

Det här var den första Carol Goodman romanen jag läste, och blev förvånad när det inte finns fler översatta. Det får bli på engelska i fortsättningen, för fler böcker av Goodman blir det definitivt för min del.

Skogens systrar


SKOGENS SYSTRAR; Petrus Dahlin

Tom trivs inte alls med tillvaron i familjens nyinköpta torp! Det är sommarlov och han är fast, ensam utan kompisar, dator och annat han anser nödvändigt långt ute i skogen med ett par föräldrar som är utom sig av lycka över det gamla huset…

Mamman och pappan renoverar huset, gräver i trädgården och är nöjda med att de bara är de tre med naturen inpå knuten. Tom har fruktansvärt tråkigt och vet knappt vad han ska ta sig till. En dag gör han en utflykt till sjön och när han kliver upp efter doppet är det någon som spridit ut hans kläder i skogen. Samtidigt börjar det försvinna mat ur familjens matkällare.

Boken börjar lite oskyldigt spännande när Tom träffar på tre (eller kanske fyra…?) helt förvildade systrar, men blir läskigare när Tom blir insatt i systrarnas problem. En riktig spökhistoria, som ska vara den första av tre planerade.

onsdag 10 mars 2010

Vad min flickvän inte vet


VAD MIN FLICKVÄN INTE VET; Sonya Sones

Det här är då fortsättningen på VAD MINA VÄNNER INTE VET. I den första boken fick vi följa Sophies tankar och handlingar, i bok nummer två läser man ur Murphys, eller Robins som han egentligen heter perspektiv.

Tvåan fortsätter precis där ettan slutar och det är svårt att inte läsa den direkt efter. Här är Sophie och Robin tillbaka i skolan efter lovet och får lov att bestämma sig för hur de vill göra. Ska de fortsätta som innan lovet, leva sina liv utan varandra? Eller ska framförallt Sophie våga stå för sina känslor inför sina kompisar och hela skolan?

Ett kul drag att man byter perspektiv i bok nummer två, så att man som läsare kommer lite närmare Robin än vad man gjorde i den första boken. Jag tyckte om de här böckerna och tror att många av er kommer att gilla dem jättemycket!

Vad mina vänner inte vet


VAD MINA VÄNNER INTE VET; Sonya Sones

Sophie är en tjej som är hyfsat nöjd med tillvaron. Hon har bra kompisar, framförallt Rachel och Grace, som hon har känt sedan de var riktigt små och som hon delar allt med. Alla tre har pojkvänner och tillhör helt klart de elever som klarar popularitetstestet på skolan. Hemma står kanske inte allt så bra till. Föräldrarna bråkar, pappan är frånvarande och mamman gråter och tittar på såpor på TV. Sophie väljer att försöka att inte bry sig så mycket, men det är klart att hon tycker det är jobbigt att föräldrarna verkar ha kommit ifrån varandra.

Under jullovet åker alla kompisar på semester. Alla utom Sophie och hennes familj, föräldrarna säger att de inte har råd. Sophie bestämmer sig för att semestra i sin egen stad. På ett museum träffar hon på Murphy. Klassens, och förresten hela skolans tönt. Han har inga vänner, alla är taskiga mot honom och om man är noga med sin popularitet är det inte något bra drag att ses tillsammans med Murphy.

Till sin egen fasa trivs Sophie bra i Murphys sällskap. De tillbringar hela lovet ihop, och innan skolan börjar igen är de mer än kompisar…

Tillbaka på skolan har Sophie två val. Antingen bryter hon helt med Murphy och låtsas som om det som hände på lovet aldrig har hänt, eller så är hon så modig att hon öppet visar att hon och Murphy blivit ett par. Men, då får hon räkna med att de två står ensamma mot hela världen. Hennes kompisar kommer inte att acceptera det hela.

Boken är väldigt lättläst, med lite text på varje sida och tar upp viktiga saker som mobbing, utanförskap, kärlek och att våga stå upp för vad man anser vara rätt och riktigt.

Nya titlar för Båtsman i februari 2010


Eva Ibbotson, FLYKTEN FRÅN BELGARION
Mårten Melin, SOM TROLLERI
Charlaine Harris, TRUE BLOOD SERIEN
Pernilla Gesén, VECKOR AV LÖGN
B R Collins, SVIKARENS SPEL
Marie-Louise Jensen, DÄR TVÅ HAV MÖTS
Lena Furberg, STALLGÄNGET PÅ TUVA 7 & 8

Populäraste böckerna februari 2010


1. SOM JAG VILL VARA, Katarina von Bredow
2. TÄNK OM DET DÄR ÄR JAG, Johanna Lindbäck
3. DJÄVULENS MÄRKE, Magnus Nordin
4. SHOO LEN, Douglas Foley¨
5. HOPPETS TEMPEL, Anthony Horowitz
6. MÖRKA HEMLIGHETER, Lena Lilleste
7. BREVVÄNNEN, Ally Kennen
8. MIN TYP BRORSA, Johanna Lindbäck
9. CORALINE, Neil Gaiman
10. EN LITEN CHOCK, Johanna Lindbäck

Hmmm, Johanna Lindbäcks tre böcker finns med alla tre...Man skulle kunna tro att bibliotekarien har ett finger med i spelet...

måndag 8 mars 2010

Rekryten


REKRYTEN; Robert Muchamore

Ni som har läst och tycker om böckerna om Alex Rider kommer nog att tycka om den här serien också.

Första delen, REKRYTEN, handlar om James som bor tillsammans med sin mamma och lillasyster i London. De bor i ett ganska ruffigt område och har inte speciellt gott om pengar. När mamman dör hamnar både James och hans lillasyster på ett barnhem. Från barnhemmet blir James rekryterad till en hemlig organisation som heter Cherub. Det är som M16 fast för barn. Barn och ungdomspioner alltså.

Utbildningen är stenhård och de måste genomgå en massa olika prov och tester för att få komma iväg ut på sitt första uppdrag. Till en början går det inte jättebra för James, bland annat måste han lära sig simma, vilket inte är helt lätt när man är rädd för vatten…

Man förstår att det är mycket som står på spel för ungdomar som James. Klarar han proven så får han stanna i Cherub med bra mat och boende, gratis utbildning och en spännande tillvaro. Till skillnad från att hamna i fosterhem och i någon förortsskola där man måste vara på sin vakt hela tiden för att inte råka illa ut.

Det är en spännande bok, där det händer mycket och jag tror att de flesta som läser den här första delen också vill läsa de andra delarna i serien. Andra delen heter UPPDRAGET, tredje delen FRITAGNINGEN och fjärde delen FRITT FALL. Vi har de tre första delarna på Båtsman

Sjuk, sjuk, sjuk...

Det har varit helt tomt på nya inlägg, jag vet! Jag har varit sjuk och inte haft någon möjlighet att få in ens något litet...Men, nu är jag på gång igen och snart börjar det droppa in lite smått och gott!