torsdag 26 november 2009

Dårhus


Det här är den senaste boken av samma författare som tidigare har skrivit ODJURET och BREVVÄNNEN, som jag har bokpratat om tidigare. Några av personerna i de tidigare böckerna finns också med i DÅRHUS, men man behöver inte ha läst dem innan för att tycka att den här boken är jättebra!

Lexi bor med sin pappa i London och har väldigt lite kontakt med sin mamma som försvann när Lexi och hennes storebror fortfarande var små. På grund av vissa omständigheter så måste Lexi tillbringa lite tid hos sin mamma och den man hon snart ska gifta om sig med.

Det börjar inte alls bra. Lexi blir osams med både mamman och Owen, som mammans kille heter. Sedan smiter mammans hund när Lexi är ute med den och hon kan inte hitta den igen. Hon ger sig, tillsammans med Owen, iväg ut för att leta efter den och hamnar då vid ett ställe som lokalt kallas för Dårhuset. Det är ett ställe med riktigt dåligt rykte som har fungerat som ett vårdhem för psykiskt sjuka, och efter det som flyktingförläggning. Numera står det tomt. Tror man...

Glöm mig inte


GLÖM MIG INTE; Anne Cassidy

Det här är en riktig spänningsroman. Den utspelar sig på två tidsplan. Dels är det nutid med Stella som bor i en förort utanför London tillsammans med sin mamma. Dels får vi veta vad som hände en kväll när Stellas mamma Terri var ung.

En kväll försvinner det en liten flicka från sitt hus på Stella och Terris gata. Hon är kidnappad och man kan inte hitta några spår. Den lilla flickans familj har en del problem, så grannarna vet inte riktigt vad de ska tro? Kanske har de själva varit slarviga och glömt flickan någonstans?

Det visar sig att poliserna är väldigt intresserade av vad Terri hade för sig den kvällen som det hände. Stella upptäcker att mamman inte är helt uppriktig i sina svar, och när hon hittar några gamla foton så ställer hon sin mamma mot väggen.

Hon får veta att det hände någonting liknande när hennes mamma var barnvakt en gång för länge sedan. Flickan hon passade försvann spårlöst. De var ute i skogen på en utflykt och somnade. När Terri vaknade var barnet borta. Hon hittades aldrig och till en början misstänkte polisen att Terri var inblandad i flickans försvinnande.

En mycket spännande bok!

Svenhammeds journaler



SVENHAMMEDS JOURNALER; Zulmir Becevic

Svenhammeds föräldrar tyckte det var en bra idé att ta ett svenskt namn och ett namn från det gamla hemlandet och sätta ihop till ett...Det tycker inte Svenhammed själv. Han är född i Sverige och pratar svenska, men han känner sig inte speciellt svensk. Den här boken handlar om Svenhammeds liv när han går i nian.

Det är en ganska skarp uppdelning i klassen mellan svenska ungdommar och ungdommar med invandrarbakgrund. Svenhammed blir kär i en svensk tjej och gör en del rätt modiga (och en del rätt dumma!!!) saker för att imponera på henne.

Familjen har ont om pengar och för att bättra på sin ekonomi ger sig Svenhammed in i lite skumma affärer.

Det är en stark bok som tar upp svåra ämnen som integration i det svenska samhället och utanförskap. Men, den handlar också om vänskap och kärlek.

onsdag 18 november 2009

Nyinköpta böcker oktober 2009

Arro, Lena; LUCKAN I GOLVET OCH ANDRA SKRÄCKHISTORIER
Becevic, Zulmir; SVENHAMMEDS JOURNALER
Bengtsson, Torsten; GALNE HUGO OCH BOMBEN
Bredow von, Katarina; BARA INTE DU
Colins, Suzanne; FATTA ELD
Flanagan, John; DET ÖVERGIVNA LANDET
Gordon, Roderic; DJUPARE
Granholm, Emma; ETT NYTT LIV PÅ KÖPET
Hagmar, Pia; DÖDENS HUS
Johnsen, Kjetil; ETT HÅL I SJÄLEN
Kennen, Ally; DÅRHUS
Lorey, Dean; MONSTERHÄMNDEN
Löfgren-Mårtensson, Lotta; SNYGGAST PÅ NÄTET
Malley, Gemma; OÖNSKAD
Nordin, Sofia; NATTHIMMEL
Norlin, Arne; TIDNINGSDECKARNA OCH TROLLERIMYSTERIET
Novik, Naomi; ELFENBENSRIKET
Rees, Celia; DE FÖRSVUNNA
Sandberg, Kristin; EREMITEN
Spradlin, Michael; GRAALENS VÄKTARE
Spradlin Michael; KATARERNAS FÄSTNING
Stone, Jeff; APA
Storck, Åsa; FARLIGT BESÖK
Talvik, Liina; KUNG CORINTS NYCKEL
Wahldèn, Christina; FALLEN FLICKA
Zak, Monica; OFENSIV RÖDA NUNNAN
Zusak, Markus; FIGHTING SPIRIT

Nyinköpta böcker septemer 2009

Bosch, Psudonymous; NAMNET PÅ BOKEN ÄR HEMLIGT
Cabot, Meg; FLYTTEN
Dömstedt, Tomas; BELLAS BESLUT
Godbersen, Anna; DELUXE
Grant, Michael; ÖVERGIVNA
Johansson, Khell-Gunnar; SPELET
Lidbeck, Petter; DET GLÖMDA BREVET
Ljungqvist, Stefan; MONSTERFLICKAN
Rai, Bali; ÄNGELN
Rees, Celia; BLODSSYSTRAR
Snow, Maya; ELDENS VÄG

måndag 16 november 2009

Darren Shan

Det är många som har frågat efter Darren Shan böckerna. Vi har ju haft några stycken sedan tidigare, men nu har vi alla delar! Det är bara att börja låna.